Wątek: Czy blokada transferu danych powoduje sztywne trzymanie się nadajników Play ?

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14
  1. #1
    hsurim
    Guest

    Czy blokada transferu danych powoduje sztywne trzymanie się nadajników Play ?

    Korzystam z Internetu w nawigacji GPS i w tym celu używam zwykłej SIM (na kartę)
    Dodam, iż nie korzystam na tym numerze z połączeń głosowych a tylko i wyłącznie z transmisji danych.
    Mam pewną niedogodność związaną z tym, iż w tym urządzeniu GPS, nie mam możliwości ręcznego wyboru sieci.
    Jednocześnie najkorzystniejsze (dla mnie) rozliczanie transmisji danych, odbywa się TYLKO na nadajnikach Play - podczas przełączania pomiędzy nimi, nie zaczyna taryfikować transferu od nowa a tylko je sumuje.

    W związku z tym, mam pytanie jak w temacie:

    Czy włączenie (na Play24) blokady transferu danych, spowoduje sztywne trzymanie się nadajników Play ?

    A jeżeli nie, to ... czy jest w ogóle możliwość, aby - np. za pomocą zgłoszenia na Play24- dało ustawić się ten numeru w taki sposób, aby korzystał on tylko i wyłącznie z nadajników Play ?

    Z góry dziękuję za odpowiedź, lub (i) wszelkie sugestie.

  2. #2
    Moderator Hardcore Player Awatar xaviero
    Dołączył
    Jun 2012
    Posty
    34,706
    Włączenie blokady w strefie taniego internetu, spowoduje blokadę transmisji danych po zmianie nadajnika na partnera roamingiwego.
    Nie wiem czy jest możliwość złożenia blokady na Roaming Krajowy, ale wg mnie było by to sensowne rozwiązanie, ale kłopotliwe, w przypadku braku zasięgu Play telefon straci zasięg i nie przyłączy się na inny do czasu wyłapania ponownie zasięgu z nadajnika Play.
    >>> Pojawił się problem na forum? Pisz śmiało: <<<

  3. #3
    Autoryzowany Doradca Biznesowy Hardcore Player
    Dołączył
    Jun 2012
    Skąd
    Kołobrzeg
    Posty
    1,797
    Czy karta SIM jest zarejestrowana w Play ?
    Doradca Biznesowy Kołobrzeg 793 830 479

  4. #4
    Swoją drogą musisz korzystać z tej starej oferty? Najprościej byłoby ją zmienić.

  5. #5
    hsurim
    Guest
    Dziękuje za tak liczne wypowiedzi.
    Jak już pisałem, nie używam tego numeru do rozmów a tylko i wyłącznie do transmisji danych.
    W momencie przełączenia mnie na roaming, pojawia się dodatkowo problem, gdyż wówczas tracę połączenie z Internetem.
    Nawet jeśli jestem ciągle w zasięgu np. Plusa, to i tak za każdym przełączeniem mnie na kolejny ich nadajnik, ponownie tracę Internet - tego kiedyś się dowiadywałem na Play24, że to tak właśnie działa (niestety).
    Zatem ciągłość połączenia z nadajnikami Play, jest dla mnie priorytetowa.
    Zdarza się, że nawet w centrum Warszawy, czasami przełącza mnie na np. Plusa (pomimo dobrego sygnału Play) i ponownie muszę ręcznie załączać Internet w nawigacji - a jest to wówczas kłopotliwe, gdyż ważne dla mnie są aktualne dane o korkach.

    SIM oczywiście jest zarejestrowany.

    Cytat Zamieszczone przez mkkot Zobacz posta
    Swoją drogą musisz korzystać z tej starej oferty? Najprościej byłoby ją zmienić.
    Obecnie co miesiąc wykupuję za 3 PLN, 25 MB i tylko tyle jest mi potrzebne a praktycznie nawet tego jeszcze nie przekroczyłem i nawet już mi się sporo zsumowało.
    Ale oczywiście - jak pisałem - jestem otwarty na wszelkie sugestie.

    Cytat Zamieszczone przez xaviero Zobacz posta
    Włączenie blokady w strefie taniego internetu, spowoduje blokadę transmisji danych po zmianie nadajnika na partnera roamingiwego. (...)
    Własnie tego sie 'obawiałem', że mimo takiego ustawienia, przełączy mnie na roaming. :/
    A czy zatem jest możliwe wyłączenie roamingu krajowego ?
    Ostatnio edytowane przez hsurim ; 02-04-2013 o 16:43 Powód: dopisanie

  6. #6
    Moderator Hardcore Player Awatar xaviero
    Dołączył
    Jun 2012
    Posty
    34,706
    Stwórz zgłoszenie techniczne w OK, nie wiem czy ktoś będzie Ci w stanie odpowiedzieć...
    >>> Pojawił się problem na forum? Pisz śmiało: <<<

  7. #7
    hsurim
    Guest
    OK, tak zatem zrobię.
    Raz jeszcze dziękuję wszystkim za chęć pomocy.

  8. #8
    Napisz później jak sprawa została rozwiązana, bo ciekawi mnie to

  9. #9
    hsurim
    Guest
    Ano napisałem zgłoszenie na Play24 i ... już mam tylko macierzystą sieć na interesującym mnie numerze.

  10. #10
    Moderator - jahu Hardcore Player Awatar jahu
    Dołączył
    Jun 2012
    Posty
    42,634
    Widzę, że szybko zadziałali konsultanci
    >>> Pojawił się problem na forum? Pisz śmiało: <<<

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •