Wątek: Modem HUAWEI E3372h Play - blokada na porcie 5060 (VoIP)

Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10
  1. #1
    Hardcore Player Awatar Dorotea
    Dołączył
    Aug 2016
    Posty
    1,927

    Modem HUAWEI E3372h Play - blokada na porcie 5060 (VoIP)

    Nawiązując do archiwalnego wątku, już zamkniętego: https://forumplay.pl/showthread.php/...ch-play/page24


    Muszę się uderzyć w pierś, bo w moim przypadku problem jednak był po stronie modemu. Mój modem to Huawei E3372 HiLINK.

    Problem zauważyłem wykonując traceroute korzystając z portu docelowego 5060 i 5061.

    traceroute -U -p 5060 sip.halonet.pl

    W przypadku portów innych niż 5060, modem będący drugim hopem za routerem odpowiadał, a w przypadku portu 5060 nie odpowiadał.

    Okazało się, że ów modem jest normalnym routerem, tylko w mojej wersji był wgrany soft (wygląda na niebrandowany) który ukrywa te wszystkie funkcje i pozwala tylko w praktyce na zmianę ustawień LTE. Istnieje jednak API służące do dokonywania zmian w ustawieniach routera (opisane na przykład tu: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=42168). Na ślepo zmieniłem ustawienia SIP (nie wiem o co chodzi, może o SIP ALG?):

    Pobranie ustawień:

    curl http://192.168.8.1/api/security/sip -H "__RequestVerificationToken: $(curl -s -X GET http://192.168.8.1/api/webserver/token | grep token | cut -d '>' -f2 | cut -d '<' -f1)" -H "Content-Type: text/xml"

    Odpowiedź:
    <?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
    <response>
    <SipStatus>1</SipStatus>
    <SipPort>5060</SipPort>
    </response>

    Wyłączamy to coś:

    curl -X POST -d "<response><SipStatus>0</SipStatus><SipPort>5060</SipPort></response>" http://192.168.8.1/api/security/sip -H "__RequestVerificationToken: $(curl -s -X GET http://192.168.8.1/api/webserver/token | grep token | cut -d '>' -f2 | cut -d '<' -f1)" -H "Content-Type: text/xml"

    Odpowiedź:
    <?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
    <response>OK</response>


    Teraz SIP działa, aczkolwiek nadal jest jakieś specjalne traktowanie pakietów na port 5060, bo na przykład traceroute na port zatrzymuje się na modemie i nie ma odpowiedzi od dalszych routerów w przeciwieństwie do na przykład portu 5061. Nie wiem czy to wina modemu czy wina playa. Muszę przełożyć kartę SIM do telefonu komórkowego i spróbować jeszcze raz.

    Przepraszam za zamieszanie, co nie wyklucza jednak, że Play robi jakąś blokadę co można wnioskować po wypowiedziach innych użytkowników.

    Przyszło mi sprawdzić modem w kupiony w Play HUAWEI E3372h i temat nadal aktualny, z tym, że zmiana przez API niemożliwa na najnowszym sofcie Play (wersja 22.315.01.01.264). VoIP nie działa, jeśli ktoś wie jak obejść problem niech pisze. Na razie wgranie innego softu odpada.

  2. #2
    Hardcore Player Awatar Dorotea
    Dołączył
    Aug 2016
    Posty
    1,927
    Przewertowałam pół Internetu i wyłączyłam SIP ALG wg. tego opisu: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3184500.html

    Postęp jest o tyle, że udało mi się zarejestrować na serwerze VoIP i mogę odbierać połączenia. Niestety wychodzące nie działają.
    Ostatnio edytowane przez Dorotea ; 05-03-2018 o 03:39

  3. #3
    Hardcore Player Awatar Dorotea
    Dołączył
    Aug 2016
    Posty
    1,927
    Dodam, że przychodzące/wychodzące działają na tej samej karcie w smartfonie w aplikacji do VoIP. Tylko modem z softem Play blokuje wychodzące.

  4. #4
    Hardcore Player Awatar jerzy.zach
    Dołączył
    Jul 2015
    Posty
    3,656
    Cytat Zamieszczone przez Dorotea Zobacz posta
    Nawiązując do archiwalnego wątku, już zamkniętego: https://forumplay.pl/showthread.php/...ch-play/page24





    Przyszło mi sprawdzić modem w kupiony w Play HUAWEI E3372h i temat nadal aktualny, z tym, że zmiana przez API niemożliwa na najnowszym sofcie Play (wersja 22.315.01.01.264). VoIP nie działa, jeśli ktoś wie jak obejść problem niech pisze. Na razie wgranie innego softu odpada.
    A moze oprogramowanie do odbioru voip jest felerne, a nie modem, spróbuj na innym, na czym odbierasz ten voip.
    Ostatnio edytowane przez jerzy.zach ; 05-03-2018 o 18:58

  5. #5
    Hardcore Player Awatar Dorotea
    Dołączył
    Aug 2016
    Posty
    1,927
    Aplikacje są w porządku, bo logują się jak przełączam się na kablówkę. winny jest HUAWEI E3372h z Play,

  6. #6
    Hardcore Player Awatar jerzy.zach
    Dołączył
    Jul 2015
    Posty
    3,656
    Cytat Zamieszczone przez Dorotea Zobacz posta
    Dodam, że przychodzące/wychodzące działają na tej samej karcie w smartfonie w aplikacji do VoIP. Tylko modem z softem Play blokuje wychodzące.
    Z jakiej sieci masz VOIP, i ile placisz na mc

  7. #7
    Hardcore Player Awatar Dorotea
    Dołączył
    Aug 2016
    Posty
    1,927
    Jurku, wiem, że pewnie pragniesz dobić do 3k postów na forum, ale grzecznie proszę nie pisz jak w ogóle nie wiesz o co chodzi.

  8. #8
    Hardcore Player Awatar jerzy.zach
    Dołączył
    Jul 2015
    Posty
    3,656
    Cytat Zamieszczone przez Dorotea Zobacz posta
    Jurku, wiem, że pewnie pragniesz dobić do 3k postów na forum, ale grzecznie proszę nie pisz jak w ogóle nie wiesz o co chodzi.
    Szkoda, że umiesz dokuczyć mnie, a nie podpowiesz jak pytam, mnie nie zależy na ilości postów.
    zapytałem bo chciałem sobie uruchomić voip ?

  9. #9
    Hardcore Player Awatar Dorotea
    Dołączył
    Aug 2016
    Posty
    1,927
    Nie jest moją intencją dokuczanie komukolwiek.

    Wracając do tematu, udało mi się prawidłowo zestawić rozmowy wychodzące, ale nie doszłam jeszcze o co konkretnie chodzi. Jedyne z czym na razie kojarzę to UPnP, bo kiedy włączyłam na routerze zaczęło działać.

    Proszę nie zamykać tematu, nie jest jeszcze do końca rozwiązany.

  10. #10
    Hardcore Player Awatar Dorotea
    Dołączył
    Aug 2016
    Posty
    1,927
    Posprawdzałam jeszcze na innych urządzeniach i po wyłączeniu UPnP też działa. Chyba wystarczające jest wyłączenie SIP ALG w modemie.

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •