Wątek: VoLTE

Strona 17 z 17 PierwszyPierwszy ... 7151617
Pokaż wyniki od 161 do 169 z 169
  1. #161
    Rozumiem, ze na obu jest ten sam soft lub brand?
    Jesli tak, to wejdz w ustawienia oraz sprawdz, czy masz aktywne VoLTE
    Ustawienia (koło zębate) wpisz operatorzy sieci lub VoLTE. Sprawdz, czy jest włączone Suwak w prawo.
    Napisz czy udało się uruchomić.

  2. #162
    W piątek będę u mamy bo to jej A40 nie pokazuje volte i zobaczę

  3. #163
    Porównałem oprogramowanie obydwu smartfonów jest takie same więc dlaczego na jednym mam volte, a na drugim nie?

  4. #164
    Po dokładnej analizie to zobaczyłem jedną różnicę wersja oprogramowania. W jednym jest XEO/XEO, w drugim XEO/SEB. Myślę że trzeba czekać do aktualizacji Androida 10 wtedy może się Wszystko wyrówna

  5. #165
    Cytat Zamieszczone przez Witold Si Zobacz posta
    Po dokładnej analizie to zobaczyłem jedną różnicę wersja oprogramowania. W jednym jest XEO/XEO, w drugim XEO/SEB. Myślę że trzeba czekać do aktualizacji Androida 10 wtedy może się Wszystko wyrówna������
    lub wgraj xeo sam. To chyba bardzo proste i nic się nie traci, żadnej gwarancji
    Ostatnio edytowane przez marcin19883 ; 07-02-2020 o 11:25

  6. #166
    A gdzie kupowałeś telefony? Czy to Polska edycja czy Szwedzka, Norweska itp? Ja mam Android 9 i mam ta opcje ale w J5 2017 (mam na mysli android 9). Sprawdzałeś, czy w telefonie jest włączona opcja VoLTE?
    Ponatto jak uruchamiałeś pierwszy raz telefon to od razu był jezyk Polski i kraj Polska?
    Możesz sprawdzic taka opcje. Wyjąc karte sim, ustawienai fabryczne, następnie wkładasz karte sim i ustawiasz kraj polska i jezyk Polska.
    Jak to wszystko nie pomoze, to jedynie zmiana softu w serwisie za jakies 50 dych. Nie wiem, czy samemu jak wgrasz to załapie. Inna sprawa to gwarancja.
    https://forum.xda-developers.com/s7-...b-csc-t3509906
    Ostatnio edytowane przez Kapsuła_czasu ; 07-02-2020 o 11:29

  7. #167
    Cytat Zamieszczone przez Witold Si Zobacz posta
    Po dokładnej analizie to zobaczyłem jedną różnicę wersja oprogramowania. W jednym jest XEO/XEO, w drugim XEO/SEB. Myślę że trzeba czekać do aktualizacji Androida 10 wtedy może się Wszystko wyrówna������
    Aktualizacja do 10 nic nie zmieni. Skontaktuj się z BOK Play jak to nie pomoże pozostaje wgranie czystego softu XEO w serwisie Samsung (w Krakowie zapłaciłem 60zł)
    Mój A40 został kupiony z brandem PLUS-a, generalnie VoWiFi czy VoLTE działało ale strasznie grzały mnie dodatki "plusowskie" więc postanowiłem wgrać czysty soft, zrobią to na poczekaniu bez utraty gwarancji. Dodatkowy zyskasz "szybsze" aktualizację oprogramowania.

  8. #168
    Dzięki za wskazówki, rozważę i pozdrawiam

  9. #169
    Ostatnio w niektórych regionach pojawiły się problemy z VoLTE. O dziwo VoWiFi działa bez problemu. Problem na 100% jest po stronie Play, coś zmieniają w ustawieniach usługi. Jeżeli ktoś ma taki problem to mogę podać proste rozwiązanie znalezione w sieci, które u mnie zadziałało. Trzeba wymusić połączenie z siecią w roamingu, np z T-mobile. Po zalogowaniu wrócić do sieci macierzystej Play i usługa ponownie działa! W odpowiedzi na zgłoszenie problemu przez BOK dostałem jedynie instrukcję ręcznej konfiguracji APN, które domyślnie były dobrze skonfigurowane. Nic to oczywiście nie dało, ale "myk' z wymuszeniem roamingu krajowego zadziałał natychmiast.

Strona 17 z 17 PierwszyPierwszy ... 7151617

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •