Ogłoszenie

Zwiń

Ważna Informacja

Szanowni użytkownicy Forum Play.

Informujemy:
Najnowsze wiadomości na temat wprowadzanych do oferty telefonów dostępne są wyłącznie na stronie Rzecznika Prasowego sieci PLAY na stronie internetowej:
www.blogplay.pl


Nie udzielamy informacji na forum o planowanych datach wprowadzenia wybranych modeli telefonów do oferty, jak również ilości sztuk na magazynach, dostawach, aktualizacjach i innych podobnych z tym związanych.

Pozdrawiamy
Team Forum PLAY
Zobacz więcej
See less

SAMSUNG A50 - problem z Wi-Fi

Zwiń
X
 
  • Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

  • Telefon SAMSUNG A50 - problem z Wi-Fi

    Witajcie, ok. miesiąca temu kupiłam powyższy telefon i wciąż, nawet po zainstalowaniu najnowszej aktualizacji nie mam możliwości korzystania z internetu w trybie wi-fi. Kompletnie się na tym nie znam ale po przyciśnięciu ikony wi-fi telefon jakby próbuje ją odpalić i gaśnie, dodatkowo zawsze na początku po uruchomieniu tnie się i pojawia się komunikat "aplikacja nie odpowiada" i do wyboru jest poczekaj lub zamknij. Wcześniej przy kliknięciu czegokolwiek restartował się w kółko. Nie wiem co pokolei zrobić, bo restart do ustawieńfabrycznych również nie pomógł mi. Będę wdzięczna za pomoc krok po kroku. Dziękuję! Ps. Mam abonament i ten działa bez problemu.
    Ostatnio edytowany przez artlover; 10.06.2019, 18:27.

  • #2
    Przywróć ustawienia fabryczne, powinno coś pomóc.

    Komentarz


    • #3
      Możesz zacząć od przywrócenia ustawień sieciowych a jeśli to nie pomoże to wtedy przywrócić ustawienia fabryczne telefonu.
      >>> Pojawił się problem na forum? Pisz śmiało: <<<

      Komentarz


      • #4
        Niestety obydwie rzeczy nic nie dają. Zanieść go do serwisu czy coś jeszcze można zrobić? Widziałam jeszcze jedną możliwość (rooting systemu) ale boję się stracić gwarancję.
        Ostatnio edytowany przez artlover; 20.06.2019, 16:44.

        Komentarz


        • #5
          W takim razie sugerowałbym oddać telefon do serwisu.
          >>> Pojawił się problem na forum? Pisz śmiało: <<<

          Komentarz


          • #6
            Ale to niekoniecznie musi być problem z softem, może to problem z modułem wifi w telefonie?

            Komentarz


            • #7
              Okaże się po przywróceniu ustawień fabrycznych lub sieciowych
              trzeba próbować .
              Myślę że to jednak soft.
              Pewnie była jakaś aktualizacja i coś się popsuło ,standard.

              Komentarz

              o nas
              Forum Sieci Play
              Kontakt z Biurem Obsługi Klienta PLAY
              Infolinia Klienta Indywidualnego *500 lub 790 500 500
              Infolinia Klienta Biznesowego *600 lub 790 600 600
              Dołącz do Nas
              Pracuję...
              X