PDA

Zobacz pełną wersję : Sieć Głos robota



wamud
27-09-2013, 12:33
Witam, ostatnio dosyć często mam taki problem, że mój głos i rozmówcy jest zniekształcony i przypomina robota. Czym to jest spowodowane? przeciążeniem sieci? Korzystam z roamingu krajowego w Play. Na początku myślałem, że to wina telefonu ale po przełożeniu karty do Nokii e51 dzieje się tak samo. Problem zgłaszany do operatora jednak oni nie widzą problemu.

hsurim
27-09-2013, 14:54
Czy ze wszystkimi rozmówcami ten problem występuje ?

xaviero
27-09-2013, 15:06
@hsurim zadał dobre pytanie, ponieważ problemem może być zły zasięg rozmówcy "po drugiej stronie".

wamud
27-09-2013, 16:09
problem dotyczy różnych rozmówców ja osobiście sygnał Orange mam na poziomie 60-80 dBm.

xaviero
27-09-2013, 16:39
Czy po restarcie urządzenia i zmianie np na inny Nadajnik (innego operatora) problem jest jednakowy?

Ricki
27-09-2013, 18:50
Miałem ostatnio podobne zdarzenie. Dwa telefony w zasięgu własnym Play 3g, oba z hd voice i oba połączone przez ten sam nodeb. Po ok minucie rozmowy, jeśli tak to można nazwać :D samo się naprawiło i dalej już było ok. Sygnał silny ok 70-75 dBm.

wamud
29-09-2013, 12:10
Czy po restarcie urządzenia i zmianie np na inny Nadajnik (innego operatora) problem jest jednakowy?
Problem występuje w wielu lokalizacjach. Ja obstawiam, że ma to związek z obciążeniem sieci. Będąc w Katowicach podczas próby połączenia miałem komunikat sieć zajęta i po dwóch próbach mnie połączyło jednak głos był zniekształcony.

Jajo Jajeczny
30-09-2013, 14:29
Czy po restarcie urządzenia i zmianie np na inny Nadajnik (innego operatora) problem jest jednakowy?

To wygląda na przeciążenie nadajników

w Rzeszowie problem chyba zauważalnie pojawił się 27.09 , problem najczęściej występuje tak że jedna osoba słyszy normalnie a u drugiej rwie cyfrowo dźwięk , albo zdarza się że obie osoby się nie słyszą.

z tego co widzę to się dzieje na skale masową bo widzę ludzi wkurzających się , to im polecam zmienić sieć na RĘCZNĄ i na np Orange i póki co w Rzeszowie widzie pomaga zmienienie operatora.

Spacedust
30-09-2013, 16:12
Podobnie miałem w Plusie na wsi, ale coś poprawili i ostatnio jest ok.

Szymon Kuna
06-10-2013, 13:19
To jest problem przeciazonej sieci ,jednak na pocieszenie dodam ze nie tylko Play z tym teraz sie zmaga. Niestety jest to rowniez obecnie bardzo duzy problem dla TM, gdzie w wyniku SWAP naprawde sa duze problemy>Jest nawet taki zart obecnie ze jak masz problemy z polaczeniem albo je przerywa wtedy musisz byc w TM-tak pol zartem pol serio

wamud
07-10-2013, 16:04
....gdzie w wyniku SWAP naprawde sa duze problemy
Możesz jaśniej wytłumaczyć czemu SWAP ma wpływ na taki stan rzeczy?

Szymon Kuna
07-10-2013, 16:58
To jest bardzo powazna zmiana w żywym organizmie jakim dziś jest sieć i tworzy w niej spore zamieszanie do tego po konsolidacji zaczyna się optymalizacja niestety nie mogę ujawniać szczegółów technicznych stricte.Ale moze sprecyzuj pytanie może wtedy będę ci cos wyjaśnić więcej.

Qper
17-10-2013, 21:10
Calkiem mozliwe ze ma to zwiazek z przerabianiem sieci.
Tez zauwazylem ten problem ale nie az tak czesto zeby o tym pisac.

calcite
13-12-2013, 14:32
To ja może nieco odświeżę temat.
Mieszkam w Murowanej Goślinie k. Poznania na os. Zielone Wzgórza - 6 tys. mieszkańców, cała miejscowość ok. 11 tys.
Wszystkie nadajniki zlokalizowane są, nie wiedzieć czemu, w odległym Przebędowie (m.in. Play) oraz na maszcie przy ul. Kochanowskiego (Orange) czyli kilka km od osiedla. Od dłuższego już czasu ja i wielu moich znajomych mieszkających w 4 kondygnacyjnych blokach czy domach jednorodzinnych mamy ogromne problemy z normalnym korzystaniem z telefonów poczynając od użytkowników najprostszych nokii a kończąc na koreańskich flagowcach typu S3... O ile w gsm w 80% czasu jest jako tako - trzeszczy, piszczy, robotyzuje itp ale da się porozmawiać (choć zrywa i czesto trzeba ponawiać połączenia) o tyle z zasięgiem umożliwiającym korzystanie w domu z internetu jest tragicznie i graniczy z cudem. I nie chodzi tu tylko o zasięg Play ale i o partnerów roamingowych. telefony co chwila przełączają się pomiędzy nich, gubią zasięg. Wielokrotnie moi znajomi czy klienci mojej firmy mówią mi nie można się do mnie dodzwonić bo słyszą komunikat o "niedostępności".. Czy naprawdę nie można nic z tym zrobić? Jest na wspomnianym powyżej osiedlu ratusz z wieżą, na której na pewno z powodzeniem można by zlokalizować nadajnik (może i z LTE?:P) który znacznie poprawiłby komfort kilku tysięcy mieszkańców. Ja nawet mogę udostępnić swój balkon, gdyby tylko spełniał kryteria postawienia nadajników:) ale BŁAGAM zróbcie coś z tym...

calcite
13-12-2013, 21:34
szczerze mowiac nie ma co liczyc tam na polepszenie zasiegu Play wiec trzeba glosic do partnerow roamingowych.


Maila wysłałem, znajomi też wyślą ale mimo wszystko ja nadal liczę, że ktoś z Play zwróci na naszą miejscowość uwagę - a konkretnie na osiedle Zielone Wzgórza i jednocześnie ktoś z Play odpowie także tutaj w taki sposób, że nadzieja odżyje...

Szymon Kuna
13-12-2013, 21:42
Jedynie co to mozesz zrobic to zgloszenie przez play24 w tej sprawie.A tego z bolechowa tez nie lapie??.Ogolnie nie wyglada to zle sprobuj jeszcze kazdego z partnerow roamingowych P4 potestowac ustawionych na szytwno( recznie ) proponuje najpierw 2 G potem 3G.

admin
13-12-2013, 22:22
@Szymon Kuna to forum jest o sieci Play i jej usługach. Jak wiemy Klienci Play mają zasięg wszystkich sieci, ale problemy z zasięgiem powinny być zgłaszane do BOK Play i analizowane przez dział sieci, bo to Play świadczy usługi telekomunikacyjne.

calcite
14-12-2013, 12:00
Jedynie co to mozesz zrobic to zgloszenie przez play24 w tej sprawie.A tego z bolechowa tez nie lapie??.Ogolnie nie wyglada to zle sprobuj jeszcze kazdego z partnerow roamingowych P4 potestowac ustawionych na szytwno( recznie ) proponuje najpierw 2 G potem 3G.

2g łapie i tak jak pisałem często jest przyzwoicie, ale mi chodzi o 3g, o internet, wideorozmowy i o ciągłe przeskakiwanie zasięgu pomiędzy partnerów roamingowych, co powoduje zrywanie, robotyzowanie itd..
A nie może być tak, że w pokoju przy oknie mam zasięg, zrobię krok w głąb pokoju i rozmówca nie może mnie zrozumieć..
Zgłoszenie do Play24 robiłem już kiedyś - oczywiście "wszystko jest ok".
Teraz również zrobiłem zgłoszenie, ale i tak przypuszczam jak to się skończy.

Szymon Kuna
14-12-2013, 12:02
@Admin

Ok P4 swiadczy uslugi , ale za jakosc sieci u partnerow roamingowych nie odpowiada. Ty spojrzales choc na ta mapke o ktorej kolega opowiadal??. Zgadnij ktory maszt jest najblizej???.Myslisz ze dowiesza 4 sektor lub zamontuja nowy maszt??.Jesli to jest prawda i mieszka tam w zasiegu tych dwoch BTS (PLAY) 11 tys osob to liczac jakis tam procent uzytkownikow P4 , to sa one zaprutre jak kon po westernie-obojetnie czy jest tam i jest UMTS900,E-GSM,oraz U2100

forum ma swoje zasady ale ja choc probuje pomoc- a zasady sa czasem po to by je lamac inaczej nic sie nie zmieni.

myk6414
14-12-2013, 13:27
@Szymon Kuna to forum jest o sieci Play i jej usługach. Jak wiemy Klienci Play mają zasięg wszystkich sieci, ale problemy z zasięgiem powinny być zgłaszane do BOK Play i analizowane przez dział sieci, bo to Play świadczy usługi telekomunikacyjne.

Serio? To ciekawe dlaczego na każda reklamacje jaka złoże dotycząca działania roamingu, otrzymuje odpowiedz ze zgodnie z regulaminem świadczenia usług, play nie odpowiada za jakość świadczenia usług w sieciach partnerów. Rozdwojenie jaźni macie?

admin
14-12-2013, 14:46
@Szymon Kuna powtórzę to do znudzenia. Wszystkie tego typu sprawy należy zgłaszać do BOK Play.

Szymon Kuna
14-12-2013, 15:27
Dobra niech jest jak mowisz widze ze po prostu macie za duzo klientow i tyle:). Coz tak dalej a bedzie maly exodus.

myk6414
14-12-2013, 15:31
@Szymon Kuna powtórzę to do znudzenia. Wszystkie tego typu sprawy należy zgłaszać do BOK Play.

Tez powtórzę do znudzenia. BOK Play powołując sie na zapis w regulaminach leje na to ciepłym moczem.

calcite
15-12-2013, 11:42
Tez powtórzę do znudzenia. BOK Play powołując sie na zapis w regulaminach leje na to ciepłym moczem.

Dzwoniła do mnie miła pani z BOK. Nie zrozumiała chyba treści mojego zgłoszenia bo zaproponowała przełączenie się na sztywno na 2G;/ co przecież nie rozwiązuje problemu. Po wytłumaczeniu dlaczego 2G nie jest alternatywą powiedziała, że muszą pochylić się nad tym z działu technicznego, ale wg jej wiedzy "owszem są dziury w zasięgu na tym terenie, ale nie powinno być aż tak źle jak napisałem w zgłoszeniu". Trochę dziwię się, że z takim spokojem powiedziała o tych brakach zasięgowych, bo w końcu jest to miasto - sypialnia Poznania gdzie żyje kilkanaście tys. osób. Zastanawiają mnie też jej słowa, że skoro na wieży ratusza nie ma nadajników to najwyraźniej nie można było ich tam zlokalizować. Ciekawe na jakiej podstawie tak stwierdziła?

Szymon Kuna
16-12-2013, 16:38
Cos powiedziec musiala proste- choc rzeczywiscie cos moze w tym byc pytanie dlaczego inni operatorzy nie chcieli postawic tam innego nadajnika.Jest szkola jest kosciol no jest kilka miejsc gdzie mozna byc cos postawic.

Zobaczyłem sobie dziś w systemie jak to wygląda i mozliwe ze calkiem niedlugo sie poprawi bardzo poważnie jest brana pod uwage budowa nowego bts calkiem niedaleko twojego osiedla, pozostala infra tez wyglada ok oczywiście ze strony p.roamingowego.Jesli powstanie ten bts problem zniknie

calcite
22-12-2013, 13:25
Bardzo optymistycznie to brzmi, ale może jakieś szczegóły?:-) Możesz uchylić nieco tajemnicy? O jakiej lokalizacji mowa i ewentualnie o jakiej perspektywie czasowej można mówić?

Mam jeszcze pytanie. Czy można jakoś dodać do zgłoszenia w play 24 przykładowy plik audio, który obrazuje jak można cudownie prowadzić rozmowy w mojej lokalizacji?
Chciałem też tutaj dołączyć, ale uploader forum "mówi" mi, że chcę dodać nieprawidłowy plik...

----update---

BOK poinformował mnie, że został wykonany pomiar siły sygnału i że rzeczywiście jest dramatycznie. W czwartek poinformowano mnie, że ma zostać zmieniony kąt nachylenia anteny na nadajniku i niby miało być lepiej już od piątku....
I jak się można domyślić, do dzisiaj nic się nie zmieniło i nadal jest dramat.. Nie liczyłem na spektakularne zmiany, ale totalnie nic nawet nie drgnęło..
Nadal największą moc sygnału mam na poziomie -109dBm 2asu/ -111dBm 1asu. Dalej jest już tylko gorzej...
Zaczynam wątpić w to, że cokolwiek może się zmienić..

Szymon Kuna
22-12-2013, 14:30
Trzeba było zapytać kto wykonał ten pomiar :) .Druga rzecz to taka ze P4 uwielbia montowac RCU na każdym systemie na swoich BTS więc mogą to zmienić bardzo łatwo natomiast w wydaniu P4 dziala to tak ze zmienia sie tilt na kazdej antenie.

calcite
22-12-2013, 14:56
Hm.. Ktoś coś doradzi co mogę jeszcze zrobić? Kolejne zgłoszenie?

Szymon Kuna
23-12-2013, 19:38
Chyba tylko zasypac ich gradem zgloszen ,przez wszystkich znajomych, ktorzy maja tam Play.

calcite
14-01-2014, 18:13
No to pomogło... :/ od wczoraj nie mam w domu macierzystego zasięgu PLAY ani gsm ani 3g..;/

myk6414
14-01-2014, 19:00
I problem rozwiązany ;)

Szymon Kuna
14-01-2014, 19:33
Ahaha no wzieli sie ostro do pracy :)

myk6414
14-01-2014, 19:35
Stwierdzili ze nie ma co naprawiać jak zaraz się z Plusem dogadają (albo juz się dogadali)

calcite
14-01-2014, 20:11
no fajnie, ale Play online nie działa w roamingu;/ a zasięg do zera zniknął wszystkim na osiedlu;/

Szymon Kuna
14-01-2014, 20:48
Zgloszenie zgloszenie i jeszcze raz zgloszenie.

jahu
14-01-2014, 20:51
Dokładnie zrób zgłoszenie podaj tutaj jego numer ja przenoszę wątek do działu pomoc play.

calcite
16-01-2014, 14:33
Dokładnie zrób zgłoszenie podaj tutaj jego numer ja przenoszę wątek do działu pomoc play.

Zgłoszenia były dwa. W pierwszym mydlono mi oczy, że poprawią nachylenie anten na nadajniku i jak można się domyślić niczego to nie zmieniło. W drugim zgłoszeniu, gdzie zaznaczyłem że nic nie uległo poprawie, konsultant zalecił mi przełączenie się na 2g albo na partnera roamingowego (gdzie zaznaczałem, że zasięg partnerów roamingowych jest równie tragiczny)... i to by było na tyle, zęby w ścianę...

Szymon Kuna
16-01-2014, 16:25
Naprawdę ciekawe blisko masz O powinno to ładnie chulac mam prośbę powrzucaj zrzuty z jakością sygnały-siłą O i plus na 3g lub każdej sieci

calcite
17-01-2014, 21:35
800801802803804
Naprawdę ciekawe blisko masz O powinno to ładnie chulac mam prośbę powrzucaj zrzuty z jakością sygnały-siłą O i plus na 3g lub każdej sieci

- - - Updated - - -

calcite
17-01-2014, 21:36
805806807808809

calcite
17-01-2014, 21:37
810811812813814

I żeby nie było... stałem 0,5 m od okna, od strony lokalizacji nadajnika na Kochanowskiego (Orange) i nadajników w Przebędowie;/

jahu
17-01-2014, 22:16
Jedyny wniosek z tych screenów jest taki, że jesteś na skraju zasięgu UMTS w Play, Orange i T.

calcite
17-01-2014, 22:31
Szkoda ze pozostałe 6 tysięcy ludzi tez.. Totalnie nie rozumiem lokalizacji btsa playa...

jahu
17-01-2014, 22:35
A jak wygląda zasięg z Plusa ?

calcite
17-01-2014, 22:46
Dokładnie tak samo jak pozostałych sieci czyli tragicznie. Na jednym ze screenów jest "sieć nieznana" i to jest właśnie plus.. I jak tu nie tracić nerwów jeśli konsultant każe przełączyć się na partnera roamingowego..

Szymon Kuna
17-01-2014, 22:49
Dokladnie tak jak Jahu mówi.Poproszę kumpli z Poznania by też się temu przyjrzeć bliżej.

calcite
17-01-2014, 22:51
Chciałbym uwierzyć w cud ze przed końcem umowy coś się zmieni.. Przy 7 numerach jest to naprawdę denerwujące...
P. S. Szymon, jeśli mogę jakoś pomóc to chętnie się zaangażuję.

Szymon Kuna
18-01-2014, 15:35
To nie jest tak ,napewno nie będzie lepiej już jutro to niestety trwa.Myślę najbliższą szansa na poprawę sytuacji jest uruchomienie U900 i to zarówno przez P4 jak i N!.Ale to kwestia najdalej do końca roku.Dlaczego tak umieszczone nadajniki hmm protesty ludnosci lub problemy administracyjne. zauwaz ze tylko O ma poza tymi deoma enklawami nadajnikow.Domyslam sue ze tam 900 P4 tez jest zapchane jak pozostalych natomiast podmioty z N! maja tam pojemnosciowe 1800.Powiedz mi w nocy tez sa takie problemy chodzi mi o samo Umts.

calcite
18-01-2014, 16:29
Nie ma różnicy czy dzień czy noc. A kilka dni temu przez ponad dobę nie było zasięgu play żadnego nawet na zewnątrz budynków . I miałem nadzieję że jak włącza to coś się zmieni..

A co do protestów, to nigdy takowych nie było tu w mojej okolicy :-) większość ludzi pomstuje na zasięg i chcialoby poprawy dziwiąc się ze na osiedlu nigdzie niczego nie ma.

myk6414
18-01-2014, 16:40
Większość mówisz... Ale żyjemy w demokracji i wystarcza dwie trzy aby skutecznie zniechęcić.

calcite
18-01-2014, 17:46
Większość mówisz... Ale żyjemy w demokracji i wystarcza dwie trzy aby skutecznie zniechęcić.

W tak małej społeczności jaką mimo wszystko jest moja miejscowość takie coś nie odbyłoby się bez ogólnego szumu i na pewno wiedziałbym, że jest taki pomysł i jest oprotestowany. Mamy prężnie działające forum:P

myk6414
18-01-2014, 17:50
No to skoro wszyscy sa za to dlaczego sami do operatorów nie uderzycie ? Co za problem znaleźć wspólna lokalizacje i niech oni tylko czynsz i zgodę na budowę i nadawanie załatwia?

Szymon Kuna
18-01-2014, 18:04
Tak naprawdę trzeba poczekać nic nie da wkurzanie.Sytuacja się poprawi ale to potrwa.

calcite
18-01-2014, 18:54
Ja operatorowi wskazalem lokalizację ale się nie odniósł do niej nigdy..

calcite
18-01-2014, 20:35
Zgloszenie zgloszenie i jeszcze raz zgloszenie.

Poszedłem za ówczesną radą i zrobiłem zgłoszenie. Przed chwilą otrzymałem odpowiedź:
"W odpowiedzi na zgłoszenie, pragnę poinformować, że ustawienia stacji bazowej zostały już zmienione tak, by w jak najlepszym stopniu umożliwić dostęp do usług. W związku z tym, na tę chwilę, nie ma możliwości zmiany tych ustawień na jeszcze lepsze."

Szymon Kuna
18-01-2014, 22:04
Dlatego ci mówię skoro macie dobre forum miasta niech ludzie z niego wysyłają mail o problemach na ten adres mail co ci dałem .

calcite
18-01-2014, 23:06
No tak, ale to nie zmieni nic w kwestii play online który w roamingu krajowym nie działa...

Szymon Kuna
19-01-2014, 11:38
No nie ale tez nie kupuje się czegoś co gdzieś nie działa.Albo akwarium albo rybki. Myślę ze będziesz mieć tam szybciej LTE niż np Katowice poczekaj.

P.S

Powiedz mi co ty tak cały czas o tym Play Online przy takich sygnałach to masz cenny gadżet na kurz.

calcite
19-01-2014, 15:04
Tak, chyba że działało jeszcze kilkanaście miesięcy temu...bo działało. Nie było szału ale było stabilnie i bez problemów. A co do lte to mówisz o lte N!? A o play online cały czas bo nie lubię dzielić usług po różnych opach. :-)

Szymon Kuna
19-01-2014, 17:19
Tak naprawdę miałem na myśli P4 oni budują tak właśnie sieć.Masz możliwość wymuszenia na sztywno w trl pasma U900 ???.Spróbuj oczywiście w zasięgu macierzystym P4.

calcite
19-01-2014, 20:32
U900? Czyli jeśli dobrze rozumiem wcdma? Jeśli tak to nie mam możliwości ustawienia konkretnie 900..bo jeszcze jest chyba 2100. Przynajmniej nie wiem żebym miał taką możliwość w sgs3.

myk6414
19-01-2014, 21:03
Oczywiście ze masz.... Poczytaj o menu serwisowym w samsungu. Wywołuje się to to kodem *#0011#

calcite
19-01-2014, 21:14
Ok :-) poczytam :-)

calcite
19-01-2014, 22:08
Nie wiem o co chodzi ale po wyjściu w service mode nie mogę nigdzie dalej przejść.. Nie widzę żadnego menu..

xaviero
19-01-2014, 22:20
To Samsung Galaxy S4?
W nim ten tryb nie działa poprawnie.

calcite
19-01-2014, 22:21
S3 lte android 4.3 z brandem play

calcite
20-01-2014, 11:48
S3 lte android 4.3 z brandem play

ktoś ma jakiś pomysł jak w tym telefonie wymusić U900?:)

Szymon Kuna
20-01-2014, 16:42
Netmonitor kwestia teraz jak działa pod Android 4.3.Lub pożyczyć smartfona z nieco starszą wersją.

jahu
20-01-2014, 16:56
Przecież netmoniotor nie pozwala na ustawianie na sztywno czegokolwiek.

Szymon Kuna
20-01-2014, 17:44
Po pierwsze pozwala sprawdzić wymusić pasmo i to nam chodzi natomiast też pozwala nieco od tyłu realizować to szczególnie z SIM Play.Jeśli ktoś naprawdę się tym bawił powinien wiedzieć jak to zrobić .Więc i tak i nie Jahu.

jahu
20-01-2014, 17:49
Mówimy o tej samej aplikacji https://play.google.com/store/apps/details?id=com.parizene.netmonitor&hl=pl ? Bo na noki FTD jest do tego idealny.

Szymon Kuna
20-01-2014, 17:56
Tak.Powiem nawet więc sporo ludzo z branży tego używa.Ja mam jeszcze Nokie 5150 tez jest doskonała natomiast nie ma 3G.

jahu
20-01-2014, 18:02
Jak w tej aplikacji cokolwiek wymusić ?

Szymon Kuna
20-01-2014, 18:18
I to jest Jahu dobre pytanie , pokombinuj ale odkryjesz.

jahu
20-01-2014, 19:59
Jeśli już zacząłeś o tym mówić na forum to dokończ. Ja osobiście korzystam z FTD w Noki i mi to wystarczy.

calcite
20-06-2014, 21:33
W Murowanej Goślinie można odbierać juz lte.. Mam tylko nadzieje ze na razie to tylko testy i będzie lepszy zasięg, bo lte jest tylko na zewnątrz budynkow..

<