PDA

Zobacz pełną wersję : Jak zablokować zasięg Plusa lub Orange na stale w Androidzie



GlobBlog
20-08-2012, 18:26
Mam problem, u mnie w domu zasięg Play niby dobry ale często skacze między nadajnikami i często zrywa połączenia.

Na ustawionym na stałe Plusie działa bez problemu, jednak mój telefon SAMSUNG Galaxy Gio po pewnym czasie i tak wraca do sieci Play. W sumie na ma tu funkcji "wybierz sieć ręcznie" jedyne możliwości to "wybieraj automatycznie" lub "poszukaj sieci". Efekt jest taki że po wyborze Plusa po paru godzinach wraca mi Play. Mój kolega z telefonem Samsung Galaxy Ace ma dokładnie to samo.

Macie jakiś pomysł na rozwiązanie tego problemu?

lukass
20-08-2012, 19:22
poszukaj sieci i wybierz PLAY, w ustawieniach też wybierz tryb pracy sieci na auto lub na 2g/WCMDA, tryb podwójny czy jakoś tak.

Kuba00
20-08-2012, 19:43
Zablokuj automatyczny wybór sieci i zrób wybieranie ręczne na sieć jaka ma u Ciebie najlepszy zasięg ;)

jahu
20-08-2012, 20:17
Wejdź w Ustawienia -> Więcej Ustawień -> Sieci Telefonii Komórkowej -> Operatorzy Sieci -> tutaj wyszuka Ci wszystkie dostępne sieci więc możesz wybrać Plus, lub Orange ( w niektórych telefonach Orange kryje się pod nazwą PLAY) lub Play czyli macierzysty.
Najlepiej do kontroli używaj programu Phono który pokazuje ikonę operatora z którego w danym momencie korzystasz. Jeśli nie wybierzesz sieci na sztywno możesz wybrać automatyczne wybieranie.

FioletowyBOY
21-08-2012, 00:34
na pla24 możesz zablokować nazywa się to strefa taniego internetu, jezeli masz oferte all inclusive to ci sie to nie opłaca bo z pakietu mb możesz również korzystać na partnerach roamingowych :)

GlobBlog
21-08-2012, 13:39
Czy choć jedna osoba uważnie przeczytała mojego posta? :) Bez problemu znajduję miejsce gdzie ustawiam Plusa lub Orange. Problem polega na tym że telefon po jakimś czasie wraca mi do Play. Nie ma takiej opcji jak jest np. w Nokii że mogę zmienić na ustawianie ręczne i na stałe wklepać Plus.

FioletowyBOY: Mam taryfę firmową więc mogę iść po roamingu krajowym z danymi.

Qper
21-08-2012, 14:04
Niektóre telefony tak już mają...

Jeżeli nie działa ci sposób z ręcznym ustawieniem to spróbuj napisać do BOKu.

Kiedyś jak jeszcze nie było roamingu Orange i nikt nie wiedział o umowie Play-Orange
po napisaniu zgłoszenia o problemie z zasięgiem aktywowali zasięg orange.

Sporo dało się aktywować to pewnie da się ujmować.

Generalnie pamiętaj, że operacja jest na twoją niekorzyść bo jak zaczniesz się przemieszczać to lepiej mieć włączony roaming plus i orange.

jahu
21-08-2012, 14:15
Czy choć jedna osoba uważnie przeczytała mojego posta? :) Bez problemu znajduję miejsce gdzie ustawiam Plusa lub Orange. Problem polega na tym że telefon po jakimś czasie wraca mi do Play. Nie ma takiej opcji jak jest np. w Nokii że mogę zmienić na ustawianie ręczne i na stałe wklepać Plus.

FioletowyBOY: Mam taryfę firmową więc mogę iść po roamingu krajowym z danymi.
Musisz mieć taką opcję czasami tak bywa, że po jakimś czasie wraca do Play ale zapytam się Ciebie inaczej jak to sprawdzasz, że telefon wraca do Play ? Proponuję Ci zainstalować taką aplikację link (https://play.google.com/store/apps/details?id=com.jrhsoft.virtualroamingcontrol&feature=search_result&rdid=com.jrhsoft.virtualroamingcontrol&rdot=1#?enroll=ocNEO-gokYoL4qqMrZ5Knh3ck_Q%3Dhttp://) tam możesz ustawić operatora którego telefon ma "puszczać" :)

GlobBlog
24-08-2012, 11:56
Wiem ze wraca d zasięgu Play bo znika ikonka R informująca o roamingu. Jak nazywa się aplikacja o której mówisz?

xaviero
24-08-2012, 13:01
Aplikacja nazywa się: Virtual Roaming Control
Link podał @jahu w poście

<