PDA

Zobacz pełną wersję : Brak roamingu Orange !



Master
12-08-2012, 15:40
Mam słaby zasięg Play /opcja GSM-WCDMA / więc przełączyłem telefon na roaming Plusa,na stałe.Po pewnym czasie postanowiłem spróbować zasięgu Orange ale dostaję ciągle ten sam komunikat-Nie można połączyć się z tą siecią,spróbuj później ''.Co ciekawe,nie dzieje się to w jednym,konkretnym miejscu-co bym zrozumiał jako brak zasięgu ,ale dzieje się tak w wielu lokalizacjach.Specjalnie mi to nie przeszkadza bo mam roaming Plusa ale dobrze by było mieć jeszcze dostępny roaming Orange.Żebym nie był osamotniony to wspomnę,że na dużym forum,traktującym o Androidzie,z działem o Play , są podobne wpisy , co oznacza,że problem nie jest odosobniony.Telefon-ZTE Blade,system operacyjny-Android 2.2.2 froyo Play,miejsce występowania zjawiska-Gdańsk i jego dzielnice.Co o tym myślicie?

jahu
12-08-2012, 16:15
Zrób zgłoszenie i przekaż jego numer do P4Y wygląda na to, że masz problem na karcie.

m@rtin
13-08-2012, 13:28
No to taki słaby zasięg ma Orange w tych miejscach (włącz 2G Orange), albo tak jak JAHU pisze o problemie z SiM, lub celowe :) Daj znać o przyczynie i jak zostało to rozwiązane... :)

jahu
13-08-2012, 15:42
Jeśli jest problem z konfiguracją na koncie to wymiana karty nie pomoże. Trzeba robić zgłoszenie.

m@rtin
13-08-2012, 16:03
To widzę zachodu będzie... Ale proponuje info dotyczące rozwiązania problemu tutaj na forum... A sprawdza ktoś z P4 czy sieci partnerskie wywiązują się z umowy o roamingu krajowym?????

lukass
13-08-2012, 16:05
u mnie roaming orange działa bardzo dobrze, problemów nie ma.

m@rtin
13-08-2012, 16:07
U mnie też bez problemu cały czas jade na tym :)

pakierhakierxd
13-08-2012, 20:17
U mnie Plus,Play,Orange działają bez problemu :D

BarbaraBe
14-08-2012, 13:58
a może byście miejscowości napisali, GDZIE wam działa?
mi Orange działa słabo - Rybnik.

lukass
14-08-2012, 16:44
64-980 trzcianka - działa doskonale

pakierhakierxd
14-08-2012, 17:06
Supraśl-Play,Plus,Orange działają ok :P,wszędzie mam na podwórku max zasięg w domu niestety różnie bywa ale niestety tak było zawsze :D

Flash999
14-08-2012, 17:56
Lipsk:
Play - działa świetnie, 3G
Plus - słaby zasięg, GPRS lub słaby 3G z innej miejscowości
Orange - działa bardzo dobrze, tylko 2G.
76

m@rtin
14-08-2012, 18:33
Jastrzębie-Zdrój Śmiga Play poza budynkami bardzo dobrze, a Orange jeszcze lepiej:)

Piotrek
15-08-2012, 01:32
Wodzisław Śląski:
Play full 2/3G
Plus dwie kreski
Orange trzy.

matraxo
15-08-2012, 09:05
Autor tematu napisał że ma problem z roamingiem Orange i zamiast uzyskać pomoc, znajdzie tu przechwałki jaki super zasięg jest i u kogo. Moderatorzy pokasowac posty nie zawierające odpowiedzi na pytanie autora.

Master
15-08-2012, 10:50
Wracam do tematu...zgłoszono problem>zaproponowano obniżkę abo przez 3 miesiące...nic się nie da zrobić w tej kwestii,takie stanowisko Play.Póki co jadę na roamingu Plus-a.

jahu
15-08-2012, 11:13
Zgłaszałeś sprawę do P4Y ?

Master
15-08-2012, 20:08
Nie,nie zgłaszałem,bo aż tak strasznie mi to nie przeszkadza.Zrobiłem zgłoszenie na ok@ ,dostałem odpowiedź,taką jak wyżej opisałem.

jahu
15-08-2012, 20:49
Zrób zgłoszenie według mnie jest to problem na koncie P4Y powinien pomóc a jaki jest BOK każdy wie poprawiają się ale lepiej dać sprawę do P4Y.

m@rtin
16-08-2012, 18:54
i wreszcie normalna odpowiedź :)

Qna
21-08-2012, 09:18
Mamy w firmie trzy telefony SGS+ i słaby zasięg PLAY w biurze, też korzystamy z roamingu lecz tylko jeden z tel. wyszukuje Orange, reszta ma podobny problem jak u Mastera. Kontakt z BOK Play nie wniósł nic, wymieniliśmy się kartami SIM i : nic to nie zmienia !!! Wszystko wskazuje, że sam telefon jest winowajcą, gdyż telefony zakupione w jednym "rzucie" i mają to samo oprogramowanie. Pomysły ?

m@rtin
21-08-2012, 09:45
Sprawdź na innym telefonie modelu dopiero wtedy będzie wiadomo czy to telefon.

jahu
21-08-2012, 10:05
Mamy w firmie trzy telefony SGS+ i słaby zasięg PLAY w biurze, też korzystamy z roamingu lecz tylko jeden z tel. wyszukuje Orange, reszta ma podobny problem jak u Mastera. Kontakt z BOK Play nie wniósł nic, wymieniliśmy się kartami SIM i : nic to nie zmienia !!! Wszystko wskazuje, że sam telefon jest winowajcą, gdyż telefony zakupione w jednym "rzucie" i mają to samo oprogramowanie. Pomysły ?
Ale nie wyszukuje Orange czy nie loguje do Orange bo to są dwie różne rzeczy. Jeśli na jednym wyszukuje a na drugim nie to polecam hard reset telefonu.

Qna
21-08-2012, 10:13
Nie wyszukuje Orange, pozostałe sieci widać. Jak robi się hard reset i czy to sprawdzony sposób ?

jahu
21-08-2012, 10:14
To jest przywrócenie do fabrycznych ustawień telefonu tylko zrób kopie kontaktów, wiadomości wszystkiego co masz w telefonie.

BarbaraBe
23-08-2012, 11:35
a może Orange ma tam tak słaby zasięg, że tylko 1 telefon ( z lepszą anteną) wychwytuje?

jahu
25-08-2012, 00:45
@Master sprawdź czy telefon zaloguje się do sieci Orange jak ustawić tryb GSM.

Master
26-08-2012, 18:52
Próbowałem , a jakże ,ale nie oto chodzi żeby zdegradować smartfona do roli li tylko telefonu.Dostaję sporo MMS-ów,maili , często pobieram użyteczne aplikacje z Google Play przez telefon...więc sam widzisz , ręczne przełączanie się nie wchodzi w grę.Póki co na roamingu Plusa , ustawieniu GSM/UMTS w każdej chwili jestem ,,mobilny''.Dodam,że skanując sieć Network Signal Info ASU mam 10 - 14...

Tiesto_77
31-08-2012, 09:52
Niestety w Malborku Kałdowie nadal zasięg Play i Plusa fatalny z partnerów romingowych pozostaje Orange pełny zasięg niestety występuje problem a mianowicie co jakiś czas pojawia się aktualizacja karty SIM i wywala mnie z sieci Orange na Play na którym mam zasięg szczątkowy bo mieszkam na granicy zasięgu tak stwierdzili technicy z Play i nic z zasięgiem się nie zmienia w Malborku Play ma dobry zasięg w centrum co z pozostałymi dzielnicami?Dlaczego na siłe przełączacie mnie z zasięgu Orange (pełnego) na Play (zasięg słaby zanikający)? Pozdrawiam

xaviero
31-08-2012, 10:05
@Tiesto - w sumie masz rację. Ostatnio w Szczecinie spotkała mnie podobna sytuacja, po zakończonej rozmowie, wyświetlił się komunikat "Odświeżanie danych na karcie SIM" - następnie telefon zerwał zasięg z siecią - ikona przekreślonego kółka - czyli pozostałęm bez zasięgu, chcąc przelogować się na partnera roamingowego (+ lub O) wyświetlał mi się komunikat "Twoja karta SIM nie zezwala na rejestracje w tej sieci"...
Po restarcie telefonu - oczywiście można było się przelogować dowolnie między operatorami - ciekawe z czego taki błąd wynika ??

jahu
31-08-2012, 10:22
Były jakieś problemy z roamingiem Orange w Play widocznie odświeżali konfigurację na kartach.

m@rtin
31-08-2012, 17:35
Ja mam bardzo często jak jestem zalogowany w Orange tzw "odświeżanie karty sim" i nie można w trakcie tego procesu nic zrobić w telefonie. Jest to uciążliwe... Śląsk Jastrzębie-Zdrój

Ricki
31-08-2012, 19:28
Dzisiaj na jednym z moich numerów zauważyłem, że telefon znajdując się poza zasięgiem Play i Plus zalogował się do Orange, niestety przez kilka godzin nikt nie mógł się na ten numer dodzwonić, gdyż mimo pełnego zasięgu z obu stron słyszałem komunikat "abonent poza zasięgiem...". Co więcej telefon będąc już w znakomitym zasięgu macierzystym i Plusa nadal uparcie trzymał zasięg Orange, dopiero ręczne wymuszenie operatora pomogło i wróciły rozmowy i wiadomości sms. Co dziwne po restarcie telefonu nadal wybierał zasięg Orange. Dosłownie przed chwilą byłem w tym samym miejscu, gdzie pierwszy numer i również telefon wskoczył na zasięg Orange, na szczęście rozmowy działały, ale za to internet nie.

jahu
31-08-2012, 19:57
Pamiętajcie o tym, że Orange ciągle majstruje na nadajnikach. U mnie pierwszy dzień działania połączonej sieci w wersji finalnej wyglądał tak, że ustawiając telefon w tryb ręczny na Orange działał tylko internet i nic poza tym. Dopiero po mojej interwencji usługi wróciły do życia :-)

m@rtin
01-09-2012, 11:27
Już raz pisałem na ten temat i uważam, że ktoś powinien sprawdzać czy Orange wywiązuje się z umowy :)

jahu
01-09-2012, 12:31
Z tego co wiem jest to już weryfikowane przez odpowiednie działy :-)
Ps. U mnie roaming Orange działa dobrze :)

kram
01-09-2012, 12:39
Ja także proszę kogoś o wyjaśnienie hasła: "odświeżanie karty SIM" - co jakiś czas też to mam. Dodam, że najczęściej mam ustawiony na sztywno Orange 2G, bo w mojej okolicy (Warszawa-Bielany) działa najlepiej, także jakość rozmów o dziwo najlepsza w Orange. Jeśli chodzi o 3G, to nr1 jednak w Play.

m@rtin
01-09-2012, 12:40
Używałem zasięgu Play i było różnie. Jak był pełny zasięg na wyświetlaczu to nagle całkowicie go utraciłem i tak na okrągło, aż zacząłem używać cały czas zasięgu Orange. A jak patrzyłem na mapę gdzie jest nadajnik Play (mapa od jakiegoś użytkownika o stacjach bazowych) bardzo blisko i to na wzniesieniu a jednak zasięg uciekał.

Ale podpisanie umowy z Orange uważam za idealne rozwiązanie, koszty jakie Play będzie ponosił, a wszystko dla klientów :)

Robert83
01-09-2012, 16:01
dołączę się do tematu, od dawna miałem ustawiony na sztywno zasięg Orange i wszystko dobrze działało (ustawione na 2 numerach), w pewnym momencie zauważyłem, że telefon się przelogował do Play (w ustawieniach ciągle wybór ręczny i orange). Po zmianie (czasem nie mogę wbić się do orange - komunikaty o błędzie) telefon po jakimś czasie odświeża kartę i wraca do play. Aktualnie przełączyłem się na plusa i będę obserwował czy efekt będzie podobny.

jahu
01-09-2012, 16:04
Ja jeszcze nie miałem przypadku, otrzymania informacji o odświeżeniu karty.

edit; przed chwilą sprawdziłem i bez problemu karta Play loguje do Orange. Niektóre telefony z androidem widzą Orange jako sieć macierzystą (PLAY). U mnie od końca mają NetWorkS! działa już oficjalnie i żadnych problemów z przelogowywaniem nie miałem. Ale jakość mam lepszą na zasięgu macierzystym.

lukass
01-09-2012, 19:21
a jak to poznajesz że NetWorks już działa?

jahu
01-09-2012, 21:37
Bo obserwuję to cały czas :) W Nowym Sączu trwają testy od września/października 2011 a teraz wymieniają anteny na stacjach, szafy sterownicze podwójne działają już od 27.05.2012. Na wszystkich stacja Orange zmieniono CID-y.

Robert83
02-09-2012, 15:29
ja tak mam na Samsungu C3322 i jakiejś starej Nokii, komunikat zauważyłem dopiero wczoraj, wcześniej objaw był taki, że po pewnym czasie karta wracała do Play. Wystarczyło np wyłączyć telefon i po włączeniu inny zasięg. Przełączyłem się na Plusa i za kilka dni będę widział czy to tylko Orange tak ma czy Plus też.

m@rtin
02-09-2012, 19:17
Jahu a u mnie w mieście wiesz może jak jest z NetWorks działa??

jahu
02-09-2012, 19:32
Nie ma tego jak sprawdzić trzeba zobaczyć stacje wtedy widać. Stacje NetWorkS po 100% przeróbce mają anteny z 6-cioma wejściami światłowodowymi.

lukass
02-09-2012, 19:52
dasz radę wstawić foto takiej anteny? albo linka?

Koło mojego domu jest nowy nadajnik, bts mapa pokazuje że to jest Orange, ale on został nie dawno odpalony (w piwnicy zasięg Orange na full) to może to jest nadajnik networks?

jahu
02-09-2012, 20:04
Taka maszyna :)
95

m@rtin
03-09-2012, 12:51
Wszystko fajnie tylko to jest zawsze na masztach i zobaczyć te wyjścia trzeba mieć lornetke :)

jahu
03-09-2012, 15:18
Widzisz 6 kabli do jednej anteny to NetWorkS! i stacja przerobiona już w 100%. Różne są te konfiguracje trzeba być na bieżąco, żeby się w tym wszystkim połapać.

<