PDA

Zobacz pełną wersję : Pytanko na temat roamingu krajowego



f0ku5
01-06-2013, 23:24
Szybkie pytanko na ktore pewnie ktos od razu bedzie znac odpowiedz - czy jesli posiadam telefon z Androidem (2.3.6) to przy przelaczeniu sie na inna siec niz Play obok zasiegu pokaze mi sie takie male "R" (identyczne do tego ktore mialem podczas wizyty w UK).
Pytam, poniewaz nie wiem czy po prostu jestem caly czas w zasiegu Play, czy co... :P
Dodam, ze zasieg z "R" pokazal mi sie na razie jedynie na parkingu podziemnym Galerii Mokotow w Warszawie ;)

Spacedust
01-06-2013, 23:37
Szybkie pytanko na ktore pewnie ktos od razu bedzie znac odpowiedz - czy jesli posiadam telefon z Androidem (2.3.6) to przy przelaczeniu sie na inna siec niz Play obok zasiegu pokaze mi sie takie male "R" (identyczne do tego ktore mialem podczas wizyty w UK).
Pytam, poniewaz nie wiem czy po prostu jestem caly czas w zasiegu Play, czy co... :P
Dodam, ze zasieg z "R" pokazal mi sie na razie jedynie na parkingu podziemnym Galerii Mokotow w Warszawie ;)

Tak, pojawi się "R" :)

f0ku5
01-06-2013, 23:39
Czyli w 99% jestem zalogowany do sieci Play - super :)
Tylko co zrobic, gdy razem z pojawieniem sie znaczka "R" znika mi internet?

kram
02-06-2013, 08:51
Zaznaczyć "dane pakietowe w roamingu" w ustawieniach.

f0ku5
02-06-2013, 14:36
Hmm no faktycznie, jest cos takiego.
Zobaczymy, czy zadziala :)

ja.michal
02-06-2013, 16:54
Żeby być dokładnym nie jesteś w zasięgu sieci macierzystej Play, a korzystasz z zasięgu partnera roamingowego czyli Orange i Plusa. W praktyce nie robi ci to żadnej różnicy jeśli chodzi o korzystanie z usług. W nowych taryfach nie ma rozróżnienia.
Jeśli kiedyś miałeś pakiet w strefie taniego internetu i miałeś aktywowaną blokadę transmisji danych poza tą strefą należy tą blokadę wyłączyć. Inaczej nie będziesz miał transmisji w roamingu wewnętrznym.

f0ku5
02-06-2013, 16:58
Juz wiem, ze kiedy w Polsce pojawi mi sie "R" to jestem w zasiegu innej sieci ;) Jak na razie widzialem to tylko w jednym miejscu, czyli ciesze sie z zasiegu PLAY'a.
Zadnych pakietow nigdy nie mialem, gdyz jestem calkowicie nowym klientem PLAY'a od niespelna tygodnia :)

jahu
02-06-2013, 23:09
Na niektórych telefonach z androidem Orange jest siecią macierzystą czyli nie pokazuje R ale to jest wyjątek od reguły spowodowany jakimś bliżej nie określonym bugiem.

Flash999
02-06-2013, 23:47
A to nie przypadkiem wina starych kart sprzed roamingu Orange? Takie sytuacje miałem przed wymianą na OneSim.

jahu
02-06-2013, 23:52
OneSim na S3 dalej pokazuje Orange jako macierzystą przynajmniej u mnie ;) W Plusie normalnie mam R.

ja.michal
03-06-2013, 00:14
@jahu chyba Orange nie chce kupić Playa i już takie przygotowania? :rolleyes:

jahu
03-06-2013, 00:24
To chyba raczej bugi samsunga :)

AlecClaire
03-06-2013, 16:52
Mam takie pytanie poniekąd związane ze sprzętem, którego używam: właśnie przeszła niesamowita nawałnica. Wymieniałem wczoraj karty SIM w dwóch telefonach na nowe.

W Nokii N70 podczas tej nawałnicy pojawił się napis "Play (Orange)" - zasięg pełny
W Motoroli Wilder/EX130 zasięg spadł do jeden kreski a wyświetla się tylko "POL" nawet bez nawałnicy
W modemie Huawei E3131 zerwało Internet i nie widział sieci (migająca zielona dioda)

1. Raz skąd różnica podpisów POL/Play?
2. Dlaczego Motorola Wilder nie przełączyła się na roaming krajowy? W ustawieniach Tryb wyboru sieci jest ustawiony na Automatyczny. Tego modelu brak na stronie konfiguracji Play.
3. Rozumiem, że roaming tyczy się tylko rozmów telefonicznych, a nie Internetu mobilnego?

Wg. zweryfikowanych nadajników na http://mapa.btsearch.pl/ jestem w odległości 4 km od nadajnika, wg. niezweryfikowanych otacza mnie 6 nadajników, nie dalej niż 300 metrów najbliższy.

jahu
03-06-2013, 17:03
Mogę Ci jedynie odpowiedzieć, ze jeśli chodzi o Play Online do modemów to działa on tylko na zasięgu macierzystym Play. Reszta pytań to raczej do Motoroli nie umiem Ci na ten temat odpowiedzieć może to zależeć od wielu czynników.

AlecClaire
03-06-2013, 22:11
Update:

Doszedłem do prostego wniosku po ustawieniu trybu wyboru na ręczny (nawet nie wiedziałem, że jest roaming krajowy w Play i można wybrać podoperatora), mianowicie: Nokia zgubiła całkowicie zasięg Play temu się przełączyła na Orange, a Motorola nie zgubiła (miała tą jedną kreskę), ot cała filozofia.

Jedyne co mnie interesuje to dlaczego w nowych telefonach (ta Motorola czy myPhone dziadka) wyświetlają Play jako POL, podczas, gdy inne strupy jak moja Nokia N70 pokazuje "normalnie" nazwę sieci jako Play.

jahu
03-06-2013, 22:36
MyPhone mojej babci pokazuje normalnie Play, Orange PL, Plus nie wiem dokładnie czym to idzie.

ja.michal
04-06-2013, 22:34
Z tego co wiem różnica w pokazywaniu jest przez różne systemy. Swego czasu Android na niektórych telefonach właśnie niepoprawnie pokazywał nazwę sieci. Masz aktualne oprogramowanie w telefonie?

gremlinek
11-06-2013, 11:52
@f0ku5: nie koniecznie. Gdy jeszcze bylem w Orange to w Turzy Sl.wlaczyl sie mi roaming miedzynarodowy.

f0ku5
11-06-2013, 17:28
@f0ku5: nie koniecznie. Gdy jeszcze bylem w Orange to w Turzy Sl.wlaczyl sie mi roaming miedzynarodowy.To jest odpowiedz na ktore moje pytanie...?

takitam
12-06-2013, 00:28
Juz wiem, ze kiedy w Polsce pojawi mi sie "R" to jestem w zasiegu innej sieci ;) Jak na razie widzialem to tylko w jednym miejscu, czyli ciesze sie z zasiegu PLAY'a.
Zadnych pakietow nigdy nie mialem, gdyz jestem calkowicie nowym klientem PLAY'a od niespelna tygodnia :)


oj zapłaczesz ty jeszcze nieraz... ;-)

Promyczek
18-10-2013, 17:56
Witam. Planuje kupic tesciowej telefon MyPhone 5300 forte. Chce wlozyc do nie karte Play. Moje zapytanie: Czy telefon samoczynnie i bez problemow przelacza sie w roamingu krajowym. Jest to osoba schorowana, raczej nie obyta w telefonii. To bedzie jej pierwszy telefon. Mieszkam daleko od niej i szukam czegos co by przysporzylo jak najmniej problemow. Ewentualnie czy w takim telefonie mozna ustawic siec na sztywno. Pozdrawiam

LARGO
18-10-2013, 18:22
Witaj powino dac sie wybrac ( niemiałem tego telefonu w ręce)jak ustwisz wybór reczny, choc chyba wybór automatyczny w przypadku gdyby któraś z sieci miała awarie.

skarżyski
18-10-2013, 18:30
Kupowałem swojemu dziadkowi Myphona 1082 niecały rok temu. Dziadek ma 91 lat i używa ten telefon z kartą Playa. Wszystko działa jak trzeba, automatyczny wybór sieci też spełnia swoją funkcję. Ja z racji tego że dziadek przebywa głównie w jednym miejscu wybrałem mu na sztywno zasięg Orange i elegancko telefon się trzyma. Play jeśli chodzi o 2G to wiadomo że kuleje i jeśli ta osoba nie przemieszcza się za bardzo to lepiej na sztywno ustawić Plusa lub Orange. Za takie pieniądze nie kupisz nic chyba lepszego.

axe77
19-10-2013, 15:40
U mnie po dołożeniu Networks Orange do bts t- mobile na 1 telefonie Samusng Solid wpuszcza do T Mobile ale nic nie można zdziałać nie działaja przychodzące i wychodzące.

fazi_1990
28-10-2013, 18:31
Kiedy będzie roaming sieci T-mobile w PLAY???

xaviero
28-10-2013, 19:52
Oj, Szanowni Użytkownicy. Jeżeli temat wątku będzie zmierzał do tematu Roamingu "T" wątek zostanie zamknięty.

annche
28-10-2013, 22:32
Ja tez mam małe pytanie - pojawia mi się czasem ikonka R przy wskaźniku zasięgu (teraz już wiem, że to chodzi o roaming krajowy, wcześniej nie wiedziałam, że coś takiego jest). Problem jednak w tym, że gdy pokazuje się ta literka R, to wskaźnik zasięgu nie pokazuje nawet jednej kreski. Nie mam zasięgu. Mam ustawiony wybór automatyczny sieci.

Arkadiusz G.
29-10-2013, 17:11
W końcu chyba działa roaming t-mobile dziś się zalogowałem na śląsku normalnie piszę era :)i działa sprawdzając stan konta:) a jak u was

Prezesihno
29-10-2013, 17:48
Potwierdzam! Zalogowałem się do zasięgu T-Mobile! Wszystko działa jak należy :D

myk6414
29-10-2013, 18:05
Potwierdzam. Net, voice, działa poprawnie

skarżyski
29-10-2013, 18:08
świętokrzyskie, też działa i voice i net TM.

ja.michal
29-10-2013, 19:01
Działa. :)

jahu
29-10-2013, 22:10
Proszę nie dublujmy wątków.

<