PDA

Zobacz pełną wersję : Skakanie pomiędzy umts 900 a 2100



pakierhakierxd
24-05-2013, 20:54
Witam mam pytanie czy też tak macie ?
Chodzi o to że sprawdzałem netmonitorem zasięg w moim domu i widzę że kiedy na 1 z umts jest -93 dbm,na 2 z umts jest -97 dbm,skacze i jest raz na tym a raz na tym,zastanawiam się czy tak powinno być,pewnie 1 to jest umts 900 a drugi umts 2100,czy to z powodu słabszego zasięgu tak jest może ?,chcę spytać bo może to zgłosić,wydaje mi się że wcześniej tak nie było ...

pakierhakierxd
24-05-2013, 21:00
Jeszcze wyszedłem na podwórko i zrobiłem test rozmowy-położyłem telefon i sobie leżał i podczas rozmowy skakał pomiędzy 2 a 3 kreskami,to dziwne.
Telefon który używam Lg L9 z jb 20c (nie brandowany)-wszystko jest ok poza tym co zobaczyłem ;-)

jahu
24-05-2013, 22:23
Możesz podać przybliżoną lokalizację sprawdzimy czy masz tam u900 i u2100.

pakierhakierxd
24-05-2013, 22:44
Mam wg tego ;-)
http://mapa.btsearch.pl/
Supraśl :D
Takie anteny ;-)
404
Sam robiłem fotkę :P

jahu
24-05-2013, 23:52
Faktycznie masz tam pełen zakres częstotliwości jakie oferuje Play. Najlepiej byłoby sprawdzić na nokii z symbianem programem field test jakie nośne są rozsyłane, zapewne telefon wybiera u900 ze względu na silniejszy zasięg. Zauważyłeś może czy przełączanie między u900 a u2100 następuje w jakiś konkretnych sytuacjach użytkowania telefonu ?

pakierhakierxd
25-05-2013, 06:05
Po prostu przerzuca choć powinno chyba wybrać lepszy zasięg i się go trzymać,tak mi się zdaje ;-),po tym że się zmienia pomiędzy umts 900 a 2100 świadczy to że cid się zmienia w netmonitorze,nie mam telefonu z symbianem tylko Android/własne systemy telefonów ;-)
Tutaj jak to wygląda :
Wpierw
405
Potem
406
(Test robiony w tym samym miejscu).
Wygląda na to że siedzi wpierw na Umts 900 który ma lepszy zasięg a potem przerzuca na Umts 2100 który ma gorszy zasięg.
To że jest umts 2100 a 900 zobaczyłem wg tej strony http://btsearch.pl/
Na podstawie tego powiedzcie czy to jest ok,jak nie to wtedy chyba napiszę zgłoszenie na Play24 :)

jahu
25-05-2013, 09:42
u900 w Play ma bardzo małą pojemność dlatego może to powodować przerzucanie na u2100 a powiedz mi jeszcze jak daleko jesteś od nadajnika i jak często się tak dzieje ?

Ricki
25-05-2013, 10:03
O ile U900 nadaje się w twoim przypadku do rozmów i Internetu, to już U2100 przy 113dBm oznacza praktycznie brak sygnału. Dość dziwna sytuacja. Skakanie po obu pasmach przy dobrym sygnale to norma na czuwaniu, przy rozmowie tylko, gdy U2100 traci sygnał i grozi zerwaniem rozmowy.

jahu
25-05-2013, 10:09
Dokładnie dlatego zapytałem o odległość od stacji. -113 to jest brak sygnału.

pakierhakierxd
25-05-2013, 14:45
Nadajnik jest w mieście, wg Google Maps jestem ok. 1.8 km od niego :-P, 15 minut rowerem :-D

- - - Updated - - -

Zobaczę kiedy trochę dalej od domu, może 100m i wtedy będę wiedział czy tylko u mnie w domu tak jest bo słaby zasięg, czasem podczas rozmowy zrzuca do gsm.

jahu
25-05-2013, 19:55
Podczas rozmowy większość operatorów zrzuca do GSM.

Ricki
26-05-2013, 08:52
Play zrzuca do gsm tylko przy słabym sygnale umts tak aby płynnie przejść na zasięg plusa o ile jest to skonfigurowane lub zerwać rozmowę. Przy umts 900 zostają średnio 2 kanały gsm na stację, a to zbyt mało na zrzucanie do gsm jak często robi to pozostała trójka operatorów. Play dlatego stosuje triki w postaci trybu half rate, podobnie zapewne będzie ma gsm 1800, gdzie większość pasma pójdzie pod lte, a co to oznacza można tutaj poczytać w tematach o kiepskiej jakości rozmów.

pakierhakierxd
31-05-2013, 16:31
Sprawdziłem na podwórku i tam trzyma się Umts 2100 najczęściej,tylko czasem zrzuci do Umts 900 który ma chyba podobny zasięg,chyba mój telefon źle czasem pokazuje coś w domu bo mam słabszy tu zasięg i temu jest czasami -113dbm :P

Chyba tak musi być że przy słabszym zasięgu skacze sobie :P

jahu
31-05-2013, 17:24
Jeśli to zgłosisz przez play24 to na pewno nie zaszkodzi, technicy przyjrzą się stacji i może coś poprawią w konfiguracji.

pakierhakierxd
31-05-2013, 17:58
To zaraz napisze.

Edit

Napisane :),zobaczę co odpiszą :P
Jak odpiszą to temat pewnie będzie można zamknąć jak coś.

jahu
31-05-2013, 18:30
Ok możesz podesłać numer zgłoszenia do Play4You.

<