PDA

Zobacz pełną wersję : Caller ID



Vatazhka
15-02-2013, 01:29
Zauważyłem, że gdy jestem zalogowany do sieci Play, numery rozmówców są prezentowane w postaci +48555666777. Gdy jestem w roamingu krajowym, numery są prezentowane w postaci 555666777. Czy można w jakiś sposób to ujednolicić, ponieważ jeden z telefonów, z którego korzystam, ma problem z łączeniem skróconych numerów (555666777) z wpisami w książce adresowej w pełnej postaci (+48555666777)?

BUCKS
15-02-2013, 21:49
w tym wypadku pozostaje Tobie ujednolicić numery w tym telefonie i podawać je bez +48, zakładając, że nie korzystasz z telefonu w roamingu albo jest to sporadyczne.

Vatazhka
17-02-2013, 00:23
Korzystam z roamingu, nie tylko podczas wyjadów zagranicznych, ale i krajowych, bo pokrycie zasięgiem własnej sieci kuleje - nie wspominając już o tym, że poziom sygnału wewnątrz budynków w centralnych dzielnicach stolicy nie pozwala na prowadzenie rozmów. Korzystanie z roamingu to w Play konieczność, chyba że ktoś jest przykuty do łóżka niedaleko BTS-a.

Operator powinien się postarać, żeby korzystanie z roamingu krajowego było możliwie przezroczyste dla klienta.

BUCKS
17-02-2013, 15:16
pisząc o roamingu miałem na myśli tylko międzynarodowy.
Dzwoniąc z Polski wybierany numer telefonu nie musi być poprzedzony +48....
Prefiks +48 ma tylko znaczenie przy dzwonieniu z zagranicy.

U siebie nie potwierdzam tego problemu i nigdy wcześniej się z nim nie spotkałem, także wygląda, że moich telefonów on nie dotyczy.
Wygląda, że Twój problem to problem Twojego telefonu.
Prawdopodobnie dotyczy to niewielkiej grupy osób, posiadającej stare telefony, które mają problem z powiązaniem numeru telefonu z odpowiednim wpisem w książce telefonicznej. Dlatego nie oczekuj, że z powodu garstki operator wprowadzi stosowne zmiany, szybciej zareagujesz zmieniając wpisy w swoim telefonie lub zmieniając telefon, albo operatora ;)

Vatazhka
18-02-2013, 00:04
Wiem, do czego służy prefiks międzynarodowy. Jak już napisałem, korzystam z telefonu za granicą, zdarza mi się także dzwonić za granicę i dlatego wolę mieć numery zapisane z prefiksami.

Co do pomysłu duplikowania kontaktów - mam porządnie prowadzoną bazę kontaktów (wspólną dla wielu telefonów) i nie chcę jej zaśmiecać sztucznymi wpisami z powodu błędu ujawniającego się w jednym z nich. Telefon ten nie jest stary, wręcz przeciwnie - posiada obecnie oprogramowanie oparte na Androidzie 4.1. W poprzednich wersjach oprogramowania nie było tego problemu - pozostaje mieć nadzieję, że producent wypuści poprawkę, bo do poprzednich wersji wrócić nie można.

Jeżeli problem Ciebie nie dotyczy, to nie oznacza to, że nie istnieje bądź jest wydumany. Na pomysł zmiany telefonu lub operatora sam wpadłem, ale wolałem zapytać z nadzieją, że być może istnieje mniej kosztowne rozwiązanie.

pakierhakierxd
18-02-2013, 18:07
Można wrócić,jak masz samsunga wgraj Odinem :)

- - - Updated - - -

Ja nigdy nie miałem problemu z kontaktami :D

Vatazhka
18-02-2013, 19:51
Ale ja nigdy nie miałem Samsunga i mam problem z Caller ID!

gerlach
18-02-2013, 22:21
To już wina telefonu/oprogramowania. Ja mam jeszcze Nokię 3210, 3310 i one sobie radzą bez problemu z tym +48 czy bez, a już nie mówić o nowszych modelach, które posiadam. Twój problem podejrzewam, że dotyczy bardzo małej liczby osób. Z takim czymś to telefony powinny sobie jednak radzić i nie ma co wymagać jakiś cudów. A to że Play ma ustawione przy odbieraniu +48 to już tak ma, T-mobile ma na pewno tak samo, więc w tej sieci byś miał ten sam problem. Orange i Plus chyba nie mają więc będąc w Play jak korzystasz z ich zasięgu więc dlatego nie ma +48. Ja raczej spotkałem się z narzekaniem czemu nie ma +48, bo dla niektórych byłoby to bardziej wygodne. A nie wiem jakimi kryteriami sieć kieruję się czy ma mieć +48 czy tego nie mieć. A przy smsach to chyba w każdej sieci jest dodawane +48.

Możesz spróbować w google poszukać, może znajdziesz rozwiązanie. Próbowałeś zgrywać kontakty na telefon i tak korzystać? Może telefon ma problemy z kontaktami na SIMie. Może też masz ustawioną za małą liczbę znaków do Call ID. Numer z +48 to jest 9 znaków a znalazłem, że niektórzy w jakiś modelach/oprogramowaniach miało 8 znaków i wystarczyło zwiększyć w opcjach do 9 znaków.

Vatazhka
19-02-2013, 00:44
Ja wiem, że to kwestia tej konkretnej wersji oprogramowania. Po prostu szukam możliwości wymuszenia prezentacji Caller ID z prefiksem w roamingu krajowym.

Producent w nowym oprogramowaniu dodał asystenta dzwonienia, który m.in. dokleja prefiksy do skróconych numerów, ale niestety popsuło to Caller ID. Jak już pisałem, pozostaje czekać na poprawkę producenta, ale jeżeli on także uważa, że problem dotyczy małej ilości osób...

Niestety, w oprogramowaniu nie ma opcji zmiany ilości rozpoznawanych znaków (też na to wpadłem), próbowałem nawet grzebać w ustawieniach za pomocą SQLite, ale niewiele wskórałem.

Kontakty w pamięci SIM to dla mnie jakąś prehistoria, w pamięci urządzenia także ich nie trzymam, bo z bazą kontaktów "w chmurze" synchronizowanych jest wiele telefonów.

gerlach
19-02-2013, 09:22
Ja bym spróbował w google poszukać. Z ciekawości poszukałem na zagranicznych stronach problemu z caller ID i zdarzają się różne problemy ludziom i można znaleźć różne rozwiązania - np. zwiększenie ilości rozpoznawalnych znaków, a czasem zmniejszenie (bo są kraje co numery mają o wiele krótsze). Czasem było żeby jakąś aplikację doinstalować, czasem jakiś plik zmodyfikować. Ale to byś musiał już poszukać rozwiązania pod swój problem, pod markę telefonu czy wersję systemu operacyjnego. Spróbować można, może znajdzie się. A może nawet na polskich stronach, ale to pewnie trzeba szukać mniej mądrze niż hasłem caller ID. Życzę powodzenia.

Vatazhka
21-02-2013, 14:56
Dzięki, ale przed zadaniem pytania konsultowałem się z Google i nic nie znalazłem.

sdd
27-03-2013, 02:31
Ale co tu konsultować czy wymuszać? Po prostu Plus i Orange maja tak poustawiane "od zawsze" (tzn kiedyś OIDP krajowe numery prezentowały się nawet z zerem). Tak więc to te sieci trzeba przekonać do wyświetlania Caller ID w formacie międzynarodowym, tak jak od początku swego funkcjonowania robiła sieć Era.

<