PDA

Zobacz pełną wersję : Rozstrzygnięcie przetargu na 1800 mhz!



Jerry
12-02-2013, 21:28
Witam!
Kiedy Uke poda wyniki najbliższego przetargu na częstotliwości 1800?

Krystexpol
12-02-2013, 21:49
Prawdopodobnie jutro tj. 13-tego lutego.

Jerry
12-02-2013, 21:55
No to trzymajmy kciuki.

pakierhakierxd
13-02-2013, 08:38
No ja też trzymam :-D

GSM_Maniak
13-02-2013, 10:46
A transmisja z konferencji gdzieś będzie?

xaviero
13-02-2013, 11:16
No to znamy wyniki przetargu.
Miło powiadomić wszystkich Użytkowników że P4 zdobyła 3 bloki 5 MHz w paśmie 1800 MHz

Krystexpol
13-02-2013, 11:33
To jest chyba "max" co można było "wyrwać"...

LARGO
13-02-2013, 11:34
Tak można była maxymalnie 3 bloki wygrać

galeon
13-02-2013, 12:01
Super wiadomość!

m@rtin
13-02-2013, 13:20
Można jaśniej co to znaczy dla przecietnego użytkownika Play?:)

Krystexpol
13-02-2013, 16:11
Alien202 -Może oznaczać że np: w Jastrzębiu-Zdroju pośród sporych osiedli pojawi się zasięg i dostęp do szybkiej sieci LTE

m@rtin
13-02-2013, 16:20
Etam ja potrzebuje zwykły gsm zwiększyć a nie LTE... Do tego trza mieć konkret telefonik.

Krystexpol
13-02-2013, 17:57
Hmm przecież w twoim mieście jest pełno stacji GSM Play Plus i Orange które na każdym prawie bts-ie "lata" na 1800 jeszcze mało???

m@rtin
13-02-2013, 18:00
Tak ale mówie o macierzystej. To, że ja korzystam z Roamingu Krajowego to nie znaczy, że jest pięknie idealnie. Ciągłe odświeżanie karty SiM lub komunikaty "wybór sieci" :)

Krystexpol
13-02-2013, 18:15
To trzeba rozwiązać problem tak abyś mógł korzystać spokojnie z telefonu w roamingu krajowym.

m@rtin
13-02-2013, 18:17
Już próbowałem, ale dostałem odpowiedź, że Play ma najsilniejszy zasięg w moim miejscu. (zgadza się ale 3G).

Krystexpol
13-02-2013, 21:13
Hmmm czyli stacja bazowa koło Ciebie akurat jest only 3G 2100 a GSM Play Plusa i Orange słaby lub nie specjalny na moje "oko" wygląda to mi na okrąg ulic Katowicka Krakowska Północna tam faktycznie GSM nienajlepszy ale na jednym z wysokich bloków siedzi tylko T-Mobile. Możesz pisać do Playa o rozbudowę do GSM-u tylko czy nie szybciej prościej będzie zdecydować się na inny telefon bo GSM odchodzi do lamusa i wątpię aby Play inwestował w coś co już powolutku odchodzi do lamusa...

m@rtin
13-02-2013, 21:48
No ja mam nadajnik z ul. Leśnej w moją stronę. Oba partnerzy też tam mają swoje nadajniki. Masz rację, że lepiej używać telefon obsługujący zasięg 3G. Dlatego też tak zrobię. Nokia C5 - full 3G:) Tylko nie każdy ma taki telefon na boku:)

Krystexpol
13-02-2013, 22:04
Akurat Nokia C5 bardzo dobrze łapie zasięg jeden z bardziej udanych pod tym względem telefonów. W styczniu logowałem się do tego nadajnika na hotelu przy ul. Leśnej i powiem z tej lokalizacji idzie bardzo dobrze sygnał GSM i UMTS i sięga dość dobrze to dziwne żeby ci z tej lokalizacji nie łapało przyzwoicie GSM

arek.85
14-02-2013, 09:56
Mam nadzieje że powstaną też nadajniki gsm 1800 bo ponoć były testy w wawie :) bo LTE i tak narazie nie zamierzam korzystać inwestować

jahu
14-02-2013, 10:45
Były testy tylko pewnie będą chcieli to pod LTE wstawić. Z 3-ma paczkami mają dość ciężki orzech do zgryzienia czy iść w szybki internet czy może poprawić pojemność sieci pasmem gsm1800.

m@rtin
14-02-2013, 11:55
Lepiej w te 1800, bo urządzenia pod LTE do tanich nie należą.

Krystexpol
14-02-2013, 11:57
GSM jeszcze nam posłuży chociaż lata jego świetności powoli mijają, podejrzewam że dochód z tych sieci będzie malejący a czynnik finansowy jest tu istotny. Play też idzie w kierunku na zysk z usług nie głosowych internet itd itp.

m@rtin
14-02-2013, 13:36
Narazie to widzę full kasy na reklamy z .....

Krystexpol
14-02-2013, 14:26
Powiem tak Play nie bezcelowo zbudował w największych miastach sieć GSM 900 ponieważ w chwili startu i do teraz spora grupa użytkowników posiada telefony z modułem radiowym tylko 2G i opłacało się budować w tym systemie sieć. Ale żeby nie inwestować w coś co odchodzi powoli resztę Polski wykorzystując to samo pasmo pokryli w 3G 900 i 2100 i taka będzie docelowa podstawowa w przyszłości sieć Play po likwidacji GSM-u bo on będzie trwał puki się opłaci. Wygrane pasmo 1800 przeznaczone pewnie będzie pod LTE które ma odciążyć sieć 3G w miastach i zarazem stanowić konkurencję dla Plusa...

pakierhakierxd
15-02-2013, 08:07
Mam nadzieje ze nie pójdzie tylko na lte.

inżynier
17-02-2013, 17:54
Teraz sprzęt wszystkich dostawców to SDR (software define radio) więc zamontowany raz, dziś może być GSM a jutro LTE. Stawiam, że tak właśnie będzie, zaczną z GSM a później wraz z pojawieniem się tanich słuchawek czy modemów LTE sukcesywnie będą przechodzić na LTE. Dla szarego użytkownika netu nie ma różnicy pomiędzy HSPA+ a LTE, dla heavy usera czy gracza jest.

Krystexpol
21-02-2013, 14:30
Play także powinien starać się wdrożyć HSPA +DC

inżynier
22-02-2013, 08:22
Play także powinien starać się wdrożyć HSPA +DC

ma i działa w Warszawie. (już chyba rok)

Krystexpol
22-02-2013, 12:40
A to nie wiedziałem że w stolicy już jest Dzięki za info :)

m@rtin
23-02-2013, 09:35
Czytałem fajny artykuł o 1800 i Play 5Mhz, albo nawet 10Mhz podłączy pod 3G.

Krystexpol
23-02-2013, 23:51
Nie liczyłem że wygrają 3 bloki jak to rozdysponują wyjdzie w praktyce myślę że przy trzech 1 blok pójdzie w GSM 1800 a dwa pozostałe na potrzeby LTE

mkkot
24-02-2013, 01:21
Na blogu kiedyś pisali, że ma być dynamiczne przydzielanie.

m@rtin
24-02-2013, 10:46
Czytałem ostatnio, że Play musi das 5Mhz lub 10Mhz do GSM bo sporo użytkowników posiada telefony zwykłe GSM

pakierhakierxd
24-02-2013, 10:53
Sporo posiada ale i sporo przelacza na tylko 2g dla oszczędności baterii, ja tam mam 2g+3g i jakieś tam wielkiej różnicy nie widzę a czasem wręcz daje ten tryb to ze na 3g jest lepszy zasięg, lepsza jakość połączeń niż na 2g.

Krystexpol
24-02-2013, 11:00
Dokładnie mając Play i aktywny tryb 3G zyskujemy często lepszy zasięg bowiem spora liczba nadajników leci tylko po 3G

m@rtin
24-02-2013, 11:01
A mi się popsuł właśnie C5 Nokia (SMS nie dochodzą i nie możn wysłac) i teraz niestety został mi Samsung C3530 i 2G.

Jasiu86
04-03-2013, 08:27
Witam wszystkich.
Ja od zawsze stosowałem w tel. tryb pracy GSM, chcąc zaoszczędzić baterie i utrzymać lepszy zasięg. Jednak od pół roku stosuje tylko i wyłącznie tryb UMTS/WDCMA (tyle że cierpi na tym bateria) gdyż jakość rozmów jest o wiele lepsza a i zasięg na tym nie ucierpiał ponieważ z dnia na dzień polepsza się infrastruktura. Od początku roku śledzę poczynania Play dot. LTE 1800mhz, mając nadzieje, że tech. ruszy z dnia na dzień. Obecnie posiadam net w Play'u 4mb/s. Zasięg 98% gdyż mam bezpośrednią wizurę na nadajnik BTS w odl. ok 500m. i mam taka cichą nadzieje, że zostanie tam zamontowany LTE. Poczekamy zobaczymy

jahu
17-06-2013, 13:34
No i w końcu Magdalena Gaj podpisała rezerwację częstotliwości dla podmiotów które wygrały przetarg http://www.uke.gov.pl/rezerwacja-czestotliwosci-1800-mhz-dla-p4-i-t-mobile-12583

MariuszBorek
17-06-2013, 14:16
A kiedy użytkownicy to odczują ?

xaviero
17-06-2013, 14:33
W ciągu 12 miesięcy.

myk6414
17-06-2013, 20:03
No i w końcu Magdalena Gaj podpisała rezerwację częstotliwości dla podmiotów które wygrały przetarg http://www.uke.gov.pl/rezerwacja-czestotliwosci-1800-mhz-dla-p4-i-t-mobile-12583

To teraz zobaczymy czy kasa zabezpieczona czy bedą zwodzic :)

ja.michal
18-06-2013, 23:55
Bardzo jestem ciekawy co się będzie działo.

pakierhakierxd
19-06-2013, 23:11
No ciekawe :)

jahu
05-07-2013, 22:59
No i P4 oraz T-Mobile wpłaciło należność za częstotliwości http://www.telepolis.pl/wiadomosci/p4-i-t-mobile-zaplacili-za-1800-mhz,2,3,28463.html

skarżyski
09-07-2013, 09:15
http://www.telepolis.pl/wiadomosci/bang-jensen-z-lte-ruszymy-do-konca-roku-nie-bedziemy-reklamowac-150-mb-s,2,3,28478.html
Jeśli prezes się nie pomylił i to LTE w P4 ma być 6-8 mb/s to chyba nic nie rozumiem.

MaZuT
09-07-2013, 09:25
podstawa to:"Jeden z trzech wygranych bloków 1800 MHz P4 przeznaczy na sieć GSM."

ja.michal
09-07-2013, 20:28
http://www.telepolis.pl/wiadomosci/bang-jensen-z-lte-ruszymy-do-konca-roku-nie-bedziemy-reklamowac-150-mb-s,2,3,28478.html
Jeśli prezes się nie pomylił i to LTE w P4 ma być 6-8 mb/s to chyba nic nie rozumiem.
Jeśli to prawda to... http://www.bez-kabli.pl/images/smiles/fp.gif

Toż na HSPA+ DC u konkurencji internet "gania" po 14-22 Mb/s. Pasma na 2100 MHz Play ma tyle samo.

No i jakie rozmowy o sprzęcie? Albo mi się coś pokręciło, albo czytałem, że wszystkie stacje Playa są gotowe i tylko programowo trzeba uruchomić DCS lub LTE. Chyba nawet rzecznik o tym wspominał. O co chodzi?

Flash999
09-07-2013, 22:13
W takim wypadku LTE jest bezsensowne. Przecież Play na taryfie głosowej osiąga 7,3 Mb/s

ja.michal
10-07-2013, 12:02
Tak, osiąga, ale są obecnie dużo większe możliwości w UMTS o czym wspomniałem wyżej.

Z drugiej strony, nawet pomimo prędkości do 10 Mb/s w LTE, jest plus w postaci ewentualnego, minimalnego odciążenia sieci UMTS przez częściowe przerzucenie ciężaru transmisji na LTE. Pasmo wtedy jest wykorzystane. No i na LTE są mniejsze opóźnienia przez co komfort korzystania z sieci się poprawia.

W sumie to wszystko to i tak jedynie gdybanie na podstawie jakiegoś artykułu. Zobaczymy.

Jestem tylko ciekaw czy po LTE będą działać połączenia głosowe, wiadomości SMS i MMS. No i czy LTE w taryfach głosowych będzie miało blokadę prędkości czy też ile fabryka dała jak przy UMTS.

WoofeR
10-07-2013, 12:13
czy też ile fabryka dała jak przy UMTS.

W Play nawet w taryfach głosowych nie ma możliwości uzyskania prędkości "tyle ile fabryka dała" tylko maksymalnie 7.2 Mb/s.

ja.michal
11-07-2013, 21:09
Pojawił się dziś nowy wykaz pozwoleń na stronie UKE. Niestety pozwoleń GSM1800 dla Playa brak. Pojawiły się za to pozwolenia LTE1800, których w sumie jest 16, ale wyglądają na testowe.

Arkadiusz G.
11-07-2013, 23:30
Są pozwolenia na GSM 1800 dla play np warszawa i pojedyncze stacje np Kraków,Wrocław,Leżajsk itp

ja.michal
12-07-2013, 13:08
Tak. Faktycznie. Źle przeczytałem bo wcisnęli Playa przed Polkomtelem. Tak czy inaczej raptem 23 pozwolenia.

MaZuT
12-07-2013, 14:53
bo to dopiero poczatek pozwolen, w nastepnym wydaniu aktualizacji powinno byc juz lepiej :]

xjezjerzyx
12-07-2013, 18:37
W Poznaniu już działa sieć 1800. Telefon loguje się przy wymuszonym paśmie. Jeszcze nie zaobserwowałem sytuacji żeby telefon sam się przedstawił. Transmisja danych, połączenia i smsy działają.

ja.michal
13-07-2013, 00:41
Zapewne. Ciekawe natomiast jak szybko będzie postępowała modernizacja.

pakierhakierxd
13-07-2013, 09:07
Ciekawe :-D

<