PDA

Zobacz pełną wersję : Prędkość LTE



Damian1994
18-11-2013, 00:49
Witam podpisałem wczoraj umowę w play na internet 4G LTE myślałem że internet będzie szybki i nadający się do wszystkie ale chyba się pomyliłem kiedy wchodzę na stronę do testu prędkości internetu wyskakuje mi max prędkość 4 mb/s to jest moim zdaniem trochę mało jak na lte pytam się co mam zrobić żeby mieć internet przynajmniej 15 mb/s czekam na odpowiedź z góry dziękuje

xaviero
18-11-2013, 00:52
@Damian1994, proszę podaj szczegóły oferty (np nazwę) .

Damian1994
18-11-2013, 01:05
Mam oferte z modemem za 70 zł 25 gb

jahu
18-11-2013, 01:17
Powiedz mi jaki masz modem oraz czy jesteś w zasięgu LTE.

Damian1994
18-11-2013, 10:55
Modem ZTE MF823 jestem w zasięgu LTE trzy razy sprawdzałem i jestem a prędkość taka mała dochodzi maksymalnie do 4,5 mb/s i właśnie nie mam pojęcia czym to jest spowodowane pomocy !!!

jahu
18-11-2013, 11:01
A próbowałeś w innej lokalizacji ?

Damian1994
18-11-2013, 11:06
Właśnie że nie bo jakoś nie mam jak za bardzo i kurcze nwm czy mam antenę kupić żeby mieć szybszy internet bo już sam nwm właśnie zrobiłem sobie speed test internetu i mam download 6 mb/s a upload 3 mb/s i nwm co to ma być LTE

jahu
18-11-2013, 11:13
A ile kresek zasięgu pokazuje modem ?

Damian1994
18-11-2013, 11:15
2 kreski -98 dBm

jahu
18-11-2013, 11:33
Czyli jesteś na skraju zasięgu dlatego takie prędkości masz. Spróbuj zrobić test prędkości pod oknem lub na balkonie jeśli masz.

Damian1994
18-11-2013, 11:43
zrobiłem test prędkość przed domem to miałem prędkość 15 mb/s czy jest możliwość poprawy sygnału jeżeli tak proszę o wskazówki

jahu
18-11-2013, 12:54
Zakup anteny takiej którą możesz wystawić za okno, możesz też napisać zgłoszenie w tej sprawie do Obsługi Klienta.

marceli6
19-11-2013, 19:29
szanowany panie jahu daruj sobie tekst w stylu wyjdź na dwór podejdź do okna balkon może jeszcze niech wyjdzie na dach a zakup anteny to już cię całkiem nie rozumie play wprowadza lte a umnie w orzeszu powiat mikołowski dwa lata karta plus trzy w abonamencie zasięg jaki kiepsi był taki jest.Jak wspomniałeś wcześniej tylko okno balkon lub podwórko a zgłoszenia i tak nic nie dają bo każą wymienić kartę ale ile można je wymieniać a pozatem kto gościowi zapłaci za antene niech play się weźnie porządnie za poprawę sieci to nie będzie pytań o sieć i takich tekstów jak mój pozdrawiam

jahu
19-11-2013, 19:53
Drogi @marceli6 użytkownik pyta moderator odpowiada (prosi użytkownika o sprawdzenie) i ma już pewność, że chodzi o siłę sygnału. Użytkownik został poinformowany dzięki sprawdzeniu o słabym zasięgu usługi w jego domu, zrobi z tym co będzie chciał. Nie bardzo rozumiem zarzuty w stosunku do mojej osoby.

marceli6
19-11-2013, 20:14
przepraszam to nie są zarzuty do ciebie ale trochę to śmieszne żeby podchodzić do okna czy balkonu a obydwaj dobrze wiemy jak jest z zasięgiem play wprowadzając lte najpierw powinien uporać się z zwykłym sygnałem wiem co piszę bo u siebie od pięciu lat niema żadnych zmian prócz partnerów z romingu tyle że i tak żeby sobie polepszyć moc niestety zostaje okno no i jednak dalej ulubiony play jeszcze raz przepraszam nie chciałem urazić

jahu
19-11-2013, 20:26
Zasięg jak zasięg, jedni mają lepszy drugi gorszy. Każdy wybiera ten który dla niego jest odpowiedni.
Ps. Przeprosiny przyjęte ;)

manyaky
20-11-2013, 02:30
Sugestia wyjścia na dwór celem sprawdzenia przy takim poziomie zasięgu bardzo zasadna, ale nie będę rozgrzebywał zamkniętego wątku.

Problem spadku prędkości w LTE wewnątrz budynku dotyczy każdej sieci i nie zależy to od wyimaginowanego "słabego zasięgu w Play". Zgłoszenie do Obsługi Klienta na nic się nie zda, konieczny zakup anteny na allegro.

myk6414
21-11-2013, 20:29
od wyimaginowanego "słabego zasięgu w Play". Zgłoszenie do Obsługi Klienta na nic się nie zda, konieczny zakup anteny na allegro.

On (zasieg) naprawdę jest jak Yeti....

Ricki
21-11-2013, 21:07
Dużo zależy od modemu, niestety ZTE nie należy do najlepszych pod względem jakości toru radiowego. Jeśli ten internet ma być głównie jako stacjonarny, to może warto kupić ruter WiFi z USB i obsługą modemów 3/4G. Można go ustawić w najlepszym miejscu, gdzie jest silny sygnał i rozsiewać internet bezprzewodowo w mieszkaniu.

pwk
22-11-2013, 13:17
Używanie modemu usb wpiętego do portu lapa ma sens jedynie wtedy, kiedy mamy za oknem BTSa, lub sygnał (sprawdzany np. na telefonie) jest max. W miastach stacje są "poskręcane", żeby nie było interferencji i żeby zwiększyć pojemność sieci. Dlatego, jeśli chcemy stabilnego neta, to jak pisze @Ricki dobry pomysł to router WIFI z USB i wsparciem dla modemów 3/4G, do tego czasem antena zewnętrza (lub router na strychu, czy przy oknie) i rozsianie netu w chałupie po "WiFi" lub po kablu jak się ma infrastrukturę. Działa to w miarę pewnie, routery same wznawiają połączenie, dodatkowo można komuś przyciąć pasmo dla danej usługi, żeby np. dzieciak nie ciągnął MB na treści z YT.

nitro2012
22-11-2013, 13:55
ja to mam, znaczy się router 1043 ND z modemem E3131 z oprogramowaniem Gargoyle PL i sam w razie czego wznawia itd. Jeżeli ktoś ma LTE to może albo wymusić albo ustawić jako oczekiwane LTE. Fajna sprawa. Router stoi sobie na parapecie.

wlodek.z.
23-11-2013, 20:46
Modem ZTE MF823 jestem w zasięgu LTE trzy razy sprawdzałem i jestem a prędkość taka mała dochodzi maksymalnie do 4,5 mb/s i właśnie nie mam pojęcia czym to jest spowodowane pomocy !!!


tu jest mapa zasięgu (http://www.play.pl/pomoc/mapa-zasiegu)


ja to mam, znaczy się router 1043 ND z modemem E3131 z oprogramowaniem Gargoyle PL i sam w razie czego wznawia itd. Jeżeli ktoś ma LTE to może albo wymusić albo ustawić jako oczekiwane LTE. Fajna sprawa. Router stoi sobie na parapecie.

ale ten modem nie nadaje sie do LTE, ani router

nitro2012
24-11-2013, 06:34
nie opowiadaj bajek

ten modem jest oznaczony jako "4G READY"

a router może być dowolny, więc bardzo dobrze się nadaje

wlodek.z.
24-11-2013, 11:39
Router może byc dowolny jezeli nie współpracuje bezpośrednio z modemem,

nitro2012
24-11-2013, 11:57
głupoty opowiadasz... router albo musi mieć wbudowaną obsługę kart SIM, albo mieć chociaż port USB. Oprogramowanie standardowe TP-Linka nie obsługuje modemów USB, ale alternatywne już tak... więc nie opowiadaj bajek... ludzie mają, korzystają i są zadowoleni.

wlodek.z.
24-11-2013, 12:07
Ja wpisy dokonuje na podstawie wlasnego doswiadczenia, osobiście użytkuje router 4G z modem 4G, więc nie muszę się posiłkować opisami.

nitro2012
24-11-2013, 12:11
Jak widać małe masz doświadczenie... nie skomentuje resztę wpisu... ja jestem deweloperem alternatywnego oprogramowania dla routerów, więc wiem bardziej co mówię... kończę ten temat...

wlodek.z.
24-11-2013, 12:40
No tak

sultan
29-11-2013, 00:18
Mam pytanko czy router tp link 3420 będzie działał z modemem Zte mf 823 lub huawei e3276? z tego co sie dowiedziałem z jednego źródła to ten pierwszy działa z routerem prosiłbym o potwierdzenie i ew. czy huawei działa także.

manyaky
29-11-2013, 02:04
Będzie działać, ale router kup "w wersji V2.x".

nitro2012
29-11-2013, 08:52
Jeżeli będzie chodził z alternatywnym oprogramowaniem to dowolna wersja... ZTE nie będzie chodził, Huawei tak...

Jeżeli masz to będzie chodził tylko Huawei, a jeżeli chcesz kupić ten router to odradzam - zbyt mało pamięci, lepiej dołożyć i kupić inny z rodziny tp-link.

sultan
29-11-2013, 23:16
dzięki Panowie za odpowiedź. już posiadam ten router i chodzi mi w nim modem jakiś NoName który nie był na liście kompatybilnych. Większość sprzedawców na allegro pisze że jak nie jest modem na liście kompatybilnych to nie odpowiadają za nie działanie modemu, czyli wiadomo podejście nie takie , które mnie interesuje. A ten sprzedawca (...) twierdzi że "MF823 dziala znacznie lepiej z tym routerem mimo ze nie ma go na liscie kompatybilnych".

Generalnie jestem trochę na rozdrożu teraz Panowie. Chyba raczej ZTE też będzie działać. Nitro2012 o jaką prędkość chodzi tego routera?

Generalnie nie mam zastrzeżeń do jego pracy. Router kupowałem w czerwcu najprawdopodobniej mam tą versję 2.x a czy mogę to sprawdzić jakoś?

grzeg8102
05-12-2013, 12:57
Czy ktos moze potwierdzic jakie predkosci osiaga na telefonie iPhone?

Ja na iP 5 z iOS 7.0.4 po aktualizacji ustawien operatora ktora nastapila wczoraj nie jestem w stanie osiagnac wiecej niz 7Mb/s. Screeny umiescilem w watku:
http://forumplay.pl/showthread.php/8996-Aktualizacja-ustawie%C5%84-operatora-(iPhone)?p=106230&viewfull=1#post106230

KiVash
03-04-2014, 14:25
Odkopuje temat
Mam Formułę M i nie wiem ,ale max w LTE mam 7Mbs. Tyle samo co normalnie.
Czy muszę uiścić dodatkową opłatę by mieć LTE?

jahu
03-04-2014, 20:02
Musiałbyś zmienić taryfę na którąś z tych nowych.

KiVash
03-04-2014, 21:57
A mógłbym aktywować "Pakiet Gigabajtów" kodem np. START.169 w mojej taryfie?

jahu
03-04-2014, 22:09
Jeśli masz na myśli darmowy internet w zasięgu LTE to nie jest dostępny w tej taryfie.

ravw
10-04-2014, 21:17
Zmieńcie na plus'a tamLTE wyciga w dół: 79 MBit/s a w góre 54MBit/s i to wszystko w temacie LTE w play, czyli play nie doszedł jeszcze do prędkości LTE plusa a plus stawia nadajniki LTE-A do 1 Gbit/s.

jahu
10-04-2014, 21:37
Troszkę się rozpędziłeś, po pierwsze Plus nie wpuszcza użytkowników Play na swoje nadajniki LTE, po drugie nie ma technologi LTE do 1 Gbps.

myk6414
10-04-2014, 23:13
plus stawia nadajniki LTE-A do 1 Gbit/s.

Możesz podać gdzie? Ew. jakieś źródło tego news a?

nitro2012
11-04-2014, 01:04
Zmieńcie na plus'a tamLTE wyciga w dół: 79 MBit/s a w góre 54MBit/s i to wszystko w temacie LTE w play, czyli play nie doszedł jeszcze do prędkości LTE plusa a plus stawia nadajniki LTE-A do 1 Gbit/s.

przestań pierd... głupoty.... ta zmień będziesz miał w nocy max. 50 GB/mc. U mnie te ich gówniane LTE wyciągało 1 Mbps. Jeszcze został mi telefon do spłacenia u tego agenta i spierniczam do innej sieci.

sndwwa
24-06-2014, 23:34
Szczerze mówiąc LTE w play kuleje jak zająć po spotkaniu z niedźwiedziem. prędkośći faktyczne jakie udało mi sie osiągnąć na lte to:

Iphone 5 play : lte DL 15-16mbps UP 3-4mbps , porównanie, Era Hspa+ DL 16-17mbps UP 3-5 mbps
Teraz mam net z ery z lte na modemie (ogranicza mnie router) LTE DL stałe 15 mbps nie zależne od pory dnia up 20 mbps (wysyłanie mam szybsze) na iphonie 5 DL 40-50mbps UP 20-40mbps

Test Warszawa Mokotów , co ciekawe i zarazem śmieszne przechodząc z Służewa na Ursynów nie mam po drodze LTE w play :]

bst01
25-06-2014, 10:41
Jest jeszcze ta okoliczność że w mojej miejscowości mam LTE i HSPA+ od Playa na większości obszaru a w Networks nie mam tego wcale i nie wiadomo kiedy będzie. No i promocja LTE do końca roku która mnie przekonała. Jak będzie też w przyszłym to przekona mnie jeszcze bardziej.:rolleyes:

SqTER
26-06-2014, 19:57
Szczerze mówiąc LTE w play kuleje jak zająć po spotkaniu z niedźwiedziem. prędkośći faktyczne jakie udało mi sie osiągnąć na lte to:

Iphone 5 play : lte DL 15-16mbps UP 3-4mbps , porównanie, Era Hspa+ DL 16-17mbps UP 3-5 mbps
Teraz mam net z ery z lte na modemie (ogranicza mnie router) LTE DL stałe 15 mbps nie zależne od pory dnia up 20 mbps (wysyłanie mam szybsze) na iphonie 5 DL 40-50mbps UP 20-40mbps

Test Warszawa Mokotów , co ciekawe i zarazem śmieszne przechodząc z Służewa na Ursynów nie mam po drodze LTE w play :]

Nie wiem o co Ci chodzi, ale ja mam bardzo podobne wyniki w Play jak nie jeden w "szybszej" konkurencji.
Oto przykładowy test żeby nie było, że "bajerantuje" http://www.speedtest.net/my-result/a/872454013
Najgorszy wynik przy 1/3 zasięgu około 30Mb/s download, 5Mb/s upload.

Wszystko zależy od sygnału sieci, sprzętu i jego oprogramowania na którym się robi testy i od serwera na którym robisz pomiary.

SqTER
26-06-2014, 20:13
Zmieńcie na plus'a tamLTE wyciga w dół: 79 MBit/s a w góre 54MBit/s i to wszystko w temacie LTE w play, czyli play nie doszedł jeszcze do prędkości LTE plusa a plus stawia nadajniki LTE-A do 1 Gbit/s.

Zanim coś powiesz/napiszesz to dobrze się zastanów, bo masz bardzo nie aktualne dane. Czy to >KLIK< (http://www.speedtest.net/my-result/a/872454013) nie jest wynik godny technologii LTE? Wg. mnie jak na najmłodszego operatora na rynku wynik jest bardzo zadowalający. Plus może wyciśnie nieco więcej, ale podawany przez Ciebie wynik szału nie robi biorąc pod uwagę, że Plus ma największy (po zakupie Aero2 i Mobylandu) budżet częstotliwości. Na ich możliwości powinno być co najmniej dwa razy tyle.

madhunt3r
26-06-2014, 20:15
Plus to ma starą sieć. Może ma LTE szybkie (nie wszędzie), ale w eterze i tak niezły burdel. Słabe radiolinie itd...

wi76tek
27-06-2014, 08:16
wczoraj w Płocku uruchomili LTE:) ...prędkość to 5-6Mbit/s może szału nie ma, ale nie jest źle. Najważniejsze, że jest już infrastruktura i tylko teraz pozostaje zwiększać prędkość :)

komono
27-06-2014, 10:31
Jak patrze na te tematy "Kiedy LTE w XXX" to sądzę, że lepiej Play by wyszedł, jak by udostępnił mniej więcej harmonogram włączenia LTE w poszczególnych rejonach kraju

nitro2012
27-06-2014, 10:38
@wi76tek, 6 Mbps? To chyba HSPA+ a nie LTE

dixi
27-06-2014, 14:02
U mnie w Łochowie nie ma LTE a prędkość mam taką:

http://www.speedtest.net/my-result/3589415899

Czym to sie ma?

nitro2012
27-06-2014, 14:08
to możliwe bo zobacz tutaj:

http://www.komputerswiat.pl/media/2012/341/2706848/ewolucja_technologii.jpg


pewnie masz tam jakieś złącza HSPA+ dual

Cybuch
30-06-2014, 10:50
http://www.speedtest.net/result/3594642711.png (http://www.speedtest.net/my-result/3594642711)


Test prędkości, Wrocław dziś o 10 rano. Wczoraj dochodziło nawet o 50Mb/s DL i 30 Mb/s UP. Ustawione na sztywno LTE przez zewnętrzną aplikację więc odpada możliwość działania HSPA+ DC.

misio1945
30-06-2014, 11:30
http://www.speedtest.net/result/3594642711.png (http://www.speedtest.net/my-result/3594642711)


Test prędkości, Wrocław dziś o 10 rano. Wczoraj dochodziło nawet o 50Mb/s DL i 30 Mb/s UP. Ustawione na sztywno LTE przez zewnętrzną aplikację więc odpada możliwość działania HSPA+ DC.

A jaka to zewnetrzna APLIKACJA, pochwal się

Cybuch
30-06-2014, 11:59
A jaka to zewnetrzna APLIKACJA, pochwal się




4G LTE Switch

madhunt3r
30-06-2014, 13:42
Jak na razie w mieszkaniu więcej nie daje rady wyciągnąć, pewnie na zewnątrz będzie jeszcze lepiej, ale jest dobrze, brawo Play!

http://www.speedtest.net/my-result/3594885640

komono
01-07-2014, 00:29
Ech.... kiedy u mnie będzie LTE.....?
Coś Play poprawił u mnie z zasięgiem! Już nie jest 0.5-1-2Mb/s a 10Mb/s!
1258
Wadowice czekają na LTE! :)

madhunt3r
01-07-2014, 14:05
1259

Letalowski
01-07-2014, 19:11
http://www.speedtest.pl/test/88071026 słabiutko...

Letalowski
02-07-2014, 19:22
dzisiejszy test na karcie głosowej http://www.speedtest.net/my-result/a/879298941
nie wierzę normalnie. :)

sdd
02-07-2014, 19:58
http://www.speedtest.net/my-result/3600156340

Radomsko. Antena zewnętrzna - logarytmiczna na pasmo 900 - 2100 MHz
Abonament Play Unlimited - wymuszona transmisja LTE

dominik
02-07-2014, 23:53
Taki wynik dzisiaj sprzed 15 ;-) lokalizacja Gniezno http://www.speedtest.net/my-result/a/879179694

Ricki
03-07-2014, 06:50
Leszno, z rana ;) http://www.speedtest.net/my-result/a/879991416

Art100
03-07-2014, 08:53
Bytów
DOWNLOAD 60 M/Bs
UPLOAD 18 M/Bs
Ping 45s

Letalowski
03-07-2014, 18:44
Delikatnie szybciej ale na tym samym poziomie testowane przed chwilą Wrocław.
http://www.speedtest.net/my-result/a/880664432

Szymon Kuna
06-07-2014, 16:28
Wrocław Gaj http://www.speedtest.net/my-result/3607518719

Tomala
07-07-2014, 20:55
Ja dziś zrobiłem mój najwyższy speed test na Bielanach Wrocławskich przy LG. 42/19. średnio to 20/10 leci. W nowych lokalizacjach świeżutko co odpalonych (Strzegom, Bielawa) testy typu 10/2 do 15/2. Ale to dopiero co ustawiają, więc tu nie ma co fochać, ważne ze darmowe LTE jest :))

Krisu
09-07-2014, 21:18
Niestety ja w Red Bull Mobile na kartę wciąż mam 15/5 :(
Dobre i to, bo w ramach gratisowych 200 GB, ale z chęcią bym potestował większe prędkości.

misio1945
09-07-2014, 21:39
Niestety ja w Red Bull Mobile na kartę wciąż mam 15/5 :(
Dobre i to, bo w ramach gratisowych 200 GB, ale z chęcią bym potestował większe prędkości.

Taka prędkosc 15/2 to mam na 3G w Orange!!

Forest89
12-07-2014, 21:08
Leszno, ul. Bułgarska, czyli wschodnia część miasta, godzina ok 18.

http://www.speedtest.net/my-result/a/889508555

alien
23-07-2014, 12:15
Ząbki na granicy z Warszawą http://www.speedtest.net/my-result/a/901647745

1323

komono
23-07-2014, 12:32
Wadowice
Stałem pod nadajnikiem
http://screenshu.com/static/uploads/temporary/22/8n/b2/57ivpc.jpg
U mnie w domu
http://screenshu.com/static/uploads/temporary/ok/qc/xy/khcctf.jpg

misio1945
23-07-2014, 12:51
A u mnie tylko tyle cały czas okolice Warszawy

http://www.speedtest.pl/test/89290542 (http://www.speedtest.pl/)

misio1945
24-07-2014, 18:46
oto moje wyniki internetu
NADAJNIK DLA WSZYSTKICH SIECI w jednym miejscu

PLAY
http://www.speedtest.pl/test/89364040 (http://www.speedtest.pl/)



ORANGE
http://www.speedtest.pl/test/89364387 (http://www.speedtest.pl/)



T-MOBILE
http://www.speedtest.pl/test/89367709 (http://www.speedtest.pl/)

sdd
30-07-2014, 14:05
Chyba całkiem niekiepsko ;)

1355

3GB z "Chomika" ściągałem w 15 minut ;)

<