PDA

Zobacz pełną wersję : Bezpieczny transfer a MMS



verna
14-10-2013, 19:43
Witam,
Próbowałam przeszukać forum, ale informacji jest wiele i nadal nie wiem. Czy odebranie MMSa powoduje pobranie opłaty 6,15 zł? Bo tak wychodzi z faktury, którą otrzymała moja siostra..

DB Marcin Wiśniewski
14-10-2013, 20:22
odpowiadam - nie, nie powoduje - tłumaczyć dlaczego? :)
z faktury to nie będzie wynikać, można to sprawdzić w play24

verna
15-10-2013, 22:24
Jak można to sprawdzić?

ja.michal
16-10-2013, 00:36
Dla wiadomości MMS jest inna konfiguracja (APN, protokół, adresy).

magott
16-10-2013, 05:51
Jak zablokujesz transfer przez Play24 to nie będziesz mógł wysyłać mmsów - ale i telefon nie będzie pobierał danych i nie zapłacisz nic za bezpieczny internet. Ręcznie można usunąć punkty APN odpowiedzielne za inrenet - a zostawić oddzielne apny odpowiedzialne za mms.

A pobranie nawet niewielkiej ilości danych powoduje pojawienie się kwoty do zapłaty za transfer danych. Ja u siebie wprowadziłem wymuszanie hasła przy próbie połączenia z netem i też nic mi nie pobiera.

verna
16-10-2013, 09:38
Teraz pytanie jak ręcznie usunąć te APN? Czy chodzi o tą konfigurację telefonu MMS i INTERNET? Wybaczcie, ale nie orientuję się ;)
Ewentualnie skąd w historii połączeń na play24 dowiedzieć się czy to na 100% był odebrany MMS, czy może połączenie z internetem?
Bo to niewiele mi mówi: 20.09.2013 17:22:14 Połączenie wychodzące Internet Transmisja danych strefa Play 10 kB 100 kB Połączenie bezpłatne

hsurim
16-10-2013, 12:23
Usuń APN mający w nazwie wyraz "internet" - ale MMS, pozostaw.

Majki
20-10-2013, 17:08
Miałem podobną sytuację w ofercie indywidualnej i zrobiłem tak jak hsurim napisał swego czasu i przez pewien okres wszystko śmigało lecz nagle przestało (nie było nic zmieniane w ustawieniach telefonu itp.) i powiem szczerze, że mam teraz lekką zagwozdkę co z tym dalej zrobić.

verna
11-01-2014, 21:41
Właśnie... coś się zmieniło.. Czy play usunął możliwość blokowania transferu danych? Bo nie mogę znaleźć tej opcji w play24.

jahu
11-01-2014, 22:01
To była tylko blokada transmisji danych w roamingu krajowym i zagranicznym ale tak to prawda zniknęła ta opcja.

<